Potrivit informațiilor analiștilor militari citați de CNN, Beijingul controlează o flotă de sute de bărci, cu mii de oameni, integrată în flota de pescuit, cea mai mare din lume (peste 187 de mii de bărci).

Experții occidentali susțin că această miliție acționează în spiritul revendicărilor teritoriale în Marea Chinei de Sud. Informațiile despre această structură au apărut de curând în presă, când peste două sute de nave de pescuit s-au adunat în jurul recifului Whitsun, care se află în posesia guvernului filipinez. Filipine a denunțat ”trimiterea unei miliții maritime amenințătoare” în apropierea recifului, dar Beijingul a replicat că bărcile de pescuit s-au adăpostit de vânt.

Analiștii de la Institutul Internațional pentru Studii Strategice (IISS) din Singapore spun că nu au mai văzut o operațiune chineză de această dimensiune. “Incidentul Whitsun Reef este la o scară fără precedent și se remarcă prin durata sa: cel mai mare număr de nave de pescuit chineze s-au adunat la recif și au stat acolo câteva săptămâni”.

În ciuda faptului că guvernului chinez neagă existența acestei miliții, există puține incertitudini în cercurile occidentale cu privire la ceea ce Pentagonul numește Miliția Maritimă a Forțelor Armate Populare (PAFMM).

Carl Schuster, fost director de operațiuni la Centrul Comun de Informații al Comandamentului Pacificului SUA a declarat pentru CNN că “navele au arme automate la bord, ceea ce le face foarte periculoase la distanță scurtă și sunt mai rapide decât 90% din bărcile de pescuit din lume”.

Analiza integrală pe CNN.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday