După pierderea alegerilor, Trump a concediat mai mulți oficiali care nu au susținut teoriile sale legate de frauda electorală, ultimul fiind Christopher Krebs, șeful Agenției de Securitate Cibernetică, care s-a implicat puternic în oprirea răspândirii pe internet a teoriilor conspirațiilor.

Potrivit analizei CNN, la Casa Albă s-a instalat o „mentalitate de buncăr”, iar cuplul prezidențial a anulat planurile pentru Ziua Recunoștinței din Florida pentru a rămâne la Washington.

Trump încearcă să creeze atât de multe conflicte, încât administrația Biden să nu le poată ține sub control, scrie CNN. Experții consideră că Trump îngreunează intenționat situația pentru mandatul lui Biden, și se pregătește astfel pentru o revanșă în 2024. 

Principalele acțiuni cu impact pe plan extern: 

  • Retragerea trupelor din Afganistan și Irak în ultimele zile ale mandatului.
  • Trump intenționează să declare gruparea șiiților Houthi din Yemen (susținuți de Irak) drept grupare teroristă. Această mișcare din partea președintelui american ar putea bloca eforturile de pace dintre guvernul Yemen (sprijinit de Arabia Saudită) și șiiți.
  • Autorizarea “în grabă” a vânzării de armament în valoare de 23 de miliarde de dolari către Emiratele Arabe Unite ar putea modifica echilibrul puterilor din Orientul Mijlociu.
  • Trump planifică un nou set de sancțiuni dure împotriva Chinei, care poate amplifica puternic tensiunile cu Beijingul.
  • Intenția unui atac cu rachete asupra Iranului, potrivit The New York Times.
  • Perspectiva unor noi sancțiuni aspre împotriva Iranului, care pot împiedica Washingtonul să revină la un acord nuclear cu Teheranul. 
  • Trimiterea lui Mike Pompeo în Cisiordania – prima vizită oficială a unui secretar de stat al SUA în regiune, dar care a provocat nemulțumiri în rândul palestinienilor. Mike Pompeo a vizitat și Înălțimile Golan: “Aceasta este o parte a Israelului, o parte centrală a Israelului”, a afirmat acesta în timpul vizitei. 

Nici pe plan economic lucrurile nu stau foarte bine. Trump îi va pasa lui Biden responsabilitatea soluționării problemei legate de susținerea americanilor loviți de pandemie: ajutorul de șomaj, amânarea plăților pentru împrumuturile studențești, plata concediilor medicale, asigurarea finanțării pentru statele care și-au cheltuit bugetul.

Articolul integral pe CNN.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday