Decizia indică un final, chiar dacă neclar, pentru cel mai lung război în care au fost vreodată implicate Statele Unite, în condițiile în care Biden se confruntă acum cu alte provocări, precum pandemia sau tensiunile dintre Rusia și Ucraina și cele din Marea Chinei de Sud.

Un înalt oficial din administrația Biden a declarat că președintele consideră că țara și-a îndeplinit obiectivele stabilite în Afganistan, și trebuie să se concentreze pe “amenințările și provocările din prezent, iar nu pe cele din 2001. Pentru a face acest lucru, trebuie să încheiem capitolul conflictului de 20 de ani din Afganistan și să mergem mai departe cu ochii limpezi și o strategie eficientă, pentru a proteja și apăra interesele de securitate națională“, a spus oficialul, pentru CNN.

Cu toate acestea, decizia președintelui nu este lipsită de riscuri, iar analiștii iau în considerare dacă beneficiile încheierii războiului depășesc riscurile de a pierde stabilitatea Afganistanului. Potrivit CNN, mulți analiști consideră că această măsură nu va pune capăt conflictului, ci îl va trece prin politica internă și internațională, creând noi riscuri pe ambele fronturi. Nu numai că talibanii sunt departe de a fi fost înfrânți, dar un acord de pace între ei și guvernul afgan este mai puțin probabil fără prezența trupelor SUA în zonă.

Discuțiile dintre guvernul afgan și talibani, care au fost lansate oficial la Doha, în septembrie anul trecut, nu au dat rezultate, iar violențele împotriva civililor au continuat.

Deși decizia Președintelui Biden ar putea avea, pe termen scurt, un impact negativ asupra credibilității SUA, retragerea trupelor americane din Afganistan ar putea fi însă începutul unor altfel de alianțe dintre SUA și, fie Pakistan, fie India, spune Eliot Cohen, decanul Școlii de Studii Internaționale Avansate a Universității Johns Hopkins. 

Oficialii administrației Biden au declarat marți că președintele a ordonat retragerea din Afganistan a celor 2.500 de soldați rămași până la 11 septembrie 2021, când se împlinesc 20 de ani de la atacurile teroriste din 11 septembrie 2001 și de la invadarea Afganistanului. 

Analiza completă pe CNN.

Sursa Foto: Andrei Moldovan / Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday