Analiză CNN. Boris Johnson joacă un pariu uriaș pe Ziua Libertății, prin ridicarea tuturor restricțiilor în Anglia, începând de luni. Este a treia oară când face asta de la începutul pandemiei, iar în celelalte două dăți premierul a fost nevoit să revină asupra deciziilor sale.

Luni, 19 iulie, este Ziua Libertății pentru Anglia. Boris Johnson, el însuși în autoizolare, după ce a fost în contact cu ministrul Sănătății, infectat cu coronavirus, scoate din vigoare aproape toate restricțiile, deși, recunoaște și el că asta ar putea duce la mai multe decese de Covid. Este un experiment care va oferi câteva indicii dacă o țară puternică, cu rată mare de vaccinare, se poate descurca fără restricții atunci când numărul cazurilor de coronavirus este în creștere, consideră CNN.

În favoarea deciziei lui Johnson de eliminare a restricțiilor este doar faptul că majoritatea populației adulte din Marea Britanie este acum complet vaccinată. Acest lucru a redus numărul persoanelor care dezvoltă o formă gravă a bolii, dar numărul persoanelor care primesc alertă prin aplicația NHS că au intrat în contact cu o persoană infectată și trebuie să se autoizoleze este în creștere.

Acesta este al treilea pariu pe care premierul britanic îl face în timpul pandemiei, după ce a ridicat carantina pe 2 decembrie, promițând oamenilor un Crăciun normal, o promisiune asupra căreia a revenit, din cauza creșterii rapide a numărului de infectări. De asemenea, în vara anului 2020, guvernul a încurajat în mod activ un public complet nevaccinat să se întoarcă în pub-uri și restaurante, oferind chiar stimulente financiare, prin programul “Eat out, to help out”, o măsură controversată despre care numeroși comentatori au spus că a relansat epidemia în Anglia, în vara 2020.

Acum Johnson spune că ridicarea restricțiilor din 19 iulie 2021 trebuie să aducă “reconcilierea cu noi înșine, în condițiile în care ar putea fi mai multe decese provocate de Covid”. Dar, a adăugat el, “dacă nu ne putem redeschide societatea în aceste săptămâni, în care suntem ajutați de sosirea verii și de faptul că școlile sunt în vacanță, atunci ar trebui să ne întrebăm când vom mai putea reveni la normal?”.

Analiza CNN arată că principala beneficiară a eliminării restricțiilor va fi fără îndoială industria ospitalității (HoReCa), un sector major al economiei britanice. Kate Nicholls, director executiv la UK Hospitality, a explicat că multe hoteluri și restaurante își vor impune propriile restricții pentru a evita problemele practice cauzate de virus. Ea a explicat că acestea ar rămâne rapid fără personal dacă aplicația NHS va depista prezența unor clienți infectați, iar toți cei aflați în locul respectiv, inclusiv angajații, ar fi nevoiți să se autoizoleze. Unele restaurante se vor deschide doar în anumite zile ale săptămânii sau câteva ore pe zi, deși acum este prima dată în 17-18 luni în care ar putea să funcționeze normal.

O analiză estimativă realizată de Imperial College London prezice că ridicarea tuturor restricțiilor ar putea duce la “un nou val, semnificativ, de spitalizări și decese”. Asta ar pune o tensiune suplimentară asupra NHS, în condițiile în care milioane de oameni așteaptă tratament pentru boli non-Covid pe o listă de așteptare care este în prezent la un nivel record.

Dacă tot acest experiment merge prost, lucrurile se vor întoarce împotriva lui Johnson. “Publicul a greșit în mod constant în ceea ce privește precauția, iar regulile pe care guvernul le-a introdus sunt adesea privite ca superficiale și tardive”, spune Joe Twyman, de la firma de sondaje Deltapoll. Dacă lucrurile merg prost, Johnson trebuie să facă o alegere foarte dificilă: să accepte un număr și mai mare de decese sau să revină din nou asupra promisiunii de eliberare, făcut către o națiune care a devenit divizată și deziluzionată.

Analiza integrală pe CNN

Folosim cookies