La o zi după cea mai amplă remaniere guvernamentală de când este președinte, Jair Bolsonaro a înlăturat trei generali de pe funcțiile de comandă ale armatei, o mișcare ce a alimentat speculațiile că acesta a pierdut sprijinul militarilor și se teme de aceștia.

„Militarii refuză afilierea politică și Bolsonaro înlocuiește șefii forțelor armate”, a titrat ziarul O Globo, care susține că aceasta este “cea mai mare criză militară din 1977”, când președintele a dizolvat parlamentul și a demis un general ce amenința să îi preia funcția.

Președintele de extremă dreapta Jair Bolsonaro a avut mereu o susținere a forțelor armate și a numit generali în poziții cheie din cabinetul său. 

Carlos Alberto dos Santos Cruz, general în rezervă și fost membru senior al administrației Bolsonaro, a declarat pentru CNN că, deși schimbările ministeriale sunt normale, “înlocuirea celor trei comandanți ai forțelor armate fără un motiv, fără explicație sau orice explicație dată societății, nu este o situație normală.”

Aceste tensiuni au loc pe fondul unei criza sanitare de proporții – 3.780 de persoane au murit marți de Covid în Brazilia, iar ocuparea locurilor de la terapie intensivă este de peste 90% în 14 din cele 26 de state. Brazilienii își îndreaptă furia către Bolsonaro, care a luat tot timpul virusul în derâdere. 

Remanierea guvernamentală a avut ca scop consolidarea sprijinului de la partidele aliate, prin acordarea de funcții în ministere cheie, dar și înlocuirea ministrului de externe, Ernesto Araujo.

Brazilia a trecut printr-o perioadă de dictatură militară de 21 de ani, între 1964 și 1985. 

Sursă: CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday