În viziunea analiștilor, consultați de CFA în luna decembrie 2020, deficitul bugetului de stat anticipat, pentru anul 2021, este de 7,4%. Rata inflației, pentru orizontul de 12 luni, respectiv februarie 2021 – februarie 2022, este estimată la 2,58%.

Aceștia se așteaptă că datoria publică va urca, în următoarele 12 luni, la 51% din PIB. De asemenea, consideră că România poate să adopte moneda euro abia în anul 2029.

De altfel, Adrian Codirlașu, vicepreședinte CFR România, a mai arătat că ”este a treia lună consecutivă de creștere substanțială a încrederii în economie”.

Principalele concluzii ale sondajului:

  • Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociației CFA România a crescut față de luna anterioară cu 5,3 puncte până la valoarea de 55,7 puncte (față de aceeași lună a anului anterior, Indicatorul a scăzut cu 8,0 puncte), evoluția datorându-se ambelor componente ale acestuia.
  • În ceea ce privește cursul de schimb EUR/RON, peste 88% dintre participanții la sondaj anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală). Astfel valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,9208, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 4,9742 lei pentru un euro.
  • 63% din participanții la sondaj consideră prețul proprietăților imobiliare din marile orașe ca fiind supraevaluat.
  • 63% dintre participanți considerând că rata inflației va crește în următoarele 12 luni.
  • Durata impactului economic al coronavirusului: cea mai mare parte a respondenților (peste 51%) anticipează că acesta se va resimți până în trimestrul II al anului 2022;
  • Deficitul bugetului de stat anticipat pentru anul 2021: valoarea medie a anticipațiilor este 7,4%;
  • Evoluția, în termeni reali a PIB în anul 2021: valoarea medie a anticipațiilor este +3,6%;
  • Datoria publică ca procent în PIB va ajunge, într-un orizont de 12 luni, la 51%;
  • Anticipațiile respondenților sunt de adoptare a euro de către România în anul 2029.

 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday