Blake Lemoine, inginer al Google, a fost trecut în concediu forțat după ce a afirmat că unul dintre sistemele de inteligență artificială ale companiei a devenit sensibil și rațional precum o ființă umană și că își poate exprima gândurile și sentimentele, într-o manieră similară cu un copil de grădiniță. Afirmațiile inginerului au dus la o analiză din partea experților din domeniu.

The Guardian explică faptul că LaMDA este cel mai avansat ”model mare de limbaj” (LLM) creat de Google. Acesta este un tip de rețea neuronală alimentată cu cantități mari de text care îl ajută să genereze propoziții care au sens. Rețelele neuronale stochează volume mari de date, imitând modul în care neuronii lucrează la nivelul creierului uman. Ce are în plus LaMDA este că poate să poarte un dialog mai coerent și pentru mai mult timp decât modelele precedente.

Inginerul a publicat un dialog pe care susține că l-a purtat cu LaMDA pentru a demonstra că ”robotul” vorbește despre suflet când se referă la sine însuși. Lemoine arată că sistemul i-ar fi răspuns: Pentru mine, sufletul este un concept al forței animatoare din spatele conștiinței și a vieții în sine. Înseamnă că există o parte interioară a mea care este spirituală și uneori se poate simți separată de corpul meu”.

Cu toate acestea, colegii de breaslă ai inginerului spun că sistemele LLM nu pot avea conștiință întrucât doar oferă răspunsuri specifice, nu pot înțelege mai mult decât blocuri de text și nici nu au conceptul de trecere a timpului. Gary Marcus, cercetător și psiholog în domeniul AI, a exemplificat: ”A fi sensibil înseamnă a fi conștient de tine însuți în lume; LaMDA pur și simplu nu este. Ceea ce fac aceste sisteme, nici mai mult, nici mai puțin, este să pună cap la cap secvențe de cuvinte, dar fără nicio înțelegere coerentă a lumii din spatele lor, precum jucătorii de Scrabble”.

Unii cercetători sunt de părere că tehnologiile care funcționează precum LaMDA nu vor fi niciodată capabile să aibă conștiință sau sensibilitate întrucât acest tip de trăiri necesită o abordarea diferită decât cea a conexiunilor neuronale.

Analiza integrală pe The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday