Rusia a înregistrat primul său vaccin împotriva coronavirusului, Sputnik V, încă din august 2020, înainte de a exista chiar și date disponibile din studiile clinice de fază 3, așa cum este necesar în SUA și Europa. În ultimele șase luni, cele mai mari orașe din Rusia au oferit vaccinul la liber, pentru orice persoană care dorește să fie imunizată, dar zilnic se vaccinează doar câteva mii de oameni, nu sute de mii, cum sperau autoritățile.

Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, s-a plâns la sfârșitul lunii mai că un număr “uluitor” de ruși refuză să fie vaccinați împotriva Covid, în ciuda numărului mare de cazuri zilnice și a deceselor: Procentul celor vaccinați la Moscova este mai mic decât în ​​orice oraș european. Primarul a subliniat, de asemenea, că Moscova a fost prima capitală mondială care a lansat o campanie de vaccinare în masă, dar că din cei aproximativ 12 milioane de locuitori, doar 1,3 milioane au fost vaccinați.

Opinia publică pune eșecul campaniei de vaccinare pe seama informării deficitare din partea autorităților și pe lipsa de transparență în procesul de testare și aprobare a vaccinului rusesc. Sondajele recente efectuate de Centrul Levada au arătat că majoritatea rușilor spun că nu se tem să se îmbolnăvească de Ccovid-19 și, de asemenea, nu sunt pregătiți să fie vaccinați Sputnik V.

Președintele Vladimir Putin a declarat săptămâna trecută că Rusia a făcut față pandemiei de coronavirus mai bine decât majoritatea celorlalte țări. Putin a avertizat însă că “pandemia nu s-a încheiat”, iar cele mai recente date guvernamentale arată foarte clar acest lucru.

Rata infectărilor din Rusia este pe creștere de câteva săptămâni, în timp ce campania de vaccinare este greoaie. Miercuri, grupul de lucru pentru coronavirus a raportat peste 10 mii de cazuri noi – cel mai mare număr din martie și la egalitate cu cifrele zilnice raportate în timpul celui de-al doilea val din toamna anului trecut.

Autoritățile de la Moscova dau vina pentru recenta creștere a cazurilor pe lipsa de responsabilitate a oamenilor, care nu respectă restricțiile. Au anunțat astfel că vor înăspri măsurile restrictive și vor introduce obligativitatea purtării măștii de protecție în centrele comerciale și cafenele. Se bazează pe campania de vaccinare pentru a încetini pandemia, stabilind țelul de a avea cel puțin 60% din populația adultă vaccinată până la sfârșitul verii. Însă în prezent, doar aproximativ 12% din populația totală a primit cel puțin o primă doză de vaccin anti-Covid, iar procentele stabilite par a fi greu de atins.

Analiza completă pe CBS

Foto: Dbonet | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday