Experții sunt tot mai încrezători că economia SUA va avea o creștere foarte mare în 2021, Bank of America, de exemplu, majorându-și estimarea pentru 2021 la +6,5%. Procesul de vaccinare, aprobarea pachetului de stimulare de 1,9 mii de miliarde de dolari, precum și o creștere a consumului în decembrie 2020 prefigurează o imagine promițătoare a unei Americi redeschise, cu restaurante pline de viață, cluburi și stadioane aglomerate. 

În același timp, analiștii de pe Wall Street anticipează că prețul acestei relansări va fi o inflație mai mare, ca urmare a creșterii cererii. 

David Kelly, de la JPMorgan, a scris într-o scurtă analiză că “cererea mare ar putea crește prețurile într-o serie de servicii pe măsură ce pandemia se va retrage, pe parcursul acestei veri”, menținând inflația la sau peste ținta de 2% a Rezervei Federale. Mark Haefele, de la UBS, crede că, deși temerile privind inflația sunt probabil “exagerate”, banca sa prezice că ar putea înregistra o creștere, dar pe termen scurt.

Așteptările privind o inflație mai puternică au crescut randamentele acțiunilor la bursă, dar cererea venită de la investitor are consecințe – ele indică faptul că și dobânzile vor crește, în special cele pentru creditele de consum, așa cum ar fi cele pentru achiziția de mașini sau bunuri de folosință îndelungată. 

Fed a indicat că nu va lua decizii de majorare a dobânzilor până nu va vedea un progres semnificativ în ocuparea forței de muncă. Asta înseamnă că Banca Centrală va urmări doi factori în același timp – creșterea prețurilor și scăderea șomajului.

Sursă: Business Insider

Foto: Pexels/Karolina Grabowska; Unsplash/Andreas Kruck

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday