De la invazia Rusiei în Ucraina, relația de prietenie dintre Ungaria și Polonia a suferit o fractură, care riscă să-l slăbească pe Viktor Orban. Varșovia a redus la minimum interacțiunea cu Budapesta, deși până de curând se susțineau reciproc în timp ce sfidau UE în privința statului de drept. 

Orban a dus o luptă acerbă cu liderii UE împotriva unui embargo asupra petrolului rusesc la nivelul blocului, iar fără linia sa directă de comunicare cu Varșovia, efortul lui Orban de a forma o alianță împotriva Bruxelles-ului își pierde din elan. Potrivit Bloomberg, care citează oficiali polonezi, sursa tensiunii dintre Polonia și Ungaria este refuzului lui Orban de a condamna clar acțiunile lui Putin în Ucraina și de a susține sancțiunile UE.

Un semn vizibil al acestei distanțări a fost observat după ce Orban a fost numit pentru un nou mandat de premier, iar Polonia nu a mai transmis mesaje de felicitare. Într-un alt episod, săptămâna trecută, ministrul ungar de Externe a fost la conferința donatorilor pentru Ucraina, organizată la Varșovia. Acolo a fost evitat de către oficialii polonezi.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a făcut eforturi pentru a-l convinge pe Viktor Orban să iasă din impas, călătorind la Budapesta, dar s-a lovit de refuzul lui. Unii specialiști consideră că liderii europeni au o viziune din ce în ce mai întunecată asupra poziției lui Orban, iar unii diplomați iau în calcul inclusiv o proiectare a viitorului Uniunii fără Ungaria, în cazul în care situația escaladează.

Poziția lui Orban i-a determinat pe unii lideri europeni să ezite să împărtășească Ungariei anumite informații în cadrul Consiliului European, din cauza legăturilor cu Moscova. Ruptura de Polonia ar putea schimba dinamica pentru o UE care s-a luptat să mențină statele membre în conformitate cu valorile de bază, într-un moment în care invazia Rusiei în Ucraina a provocat haos asupra ordinii geopolitice. Polonia și Ungaria au fost în repetate rânduri avertizare cu limitarea accesului la fonduri, dacă nu se aliniază standardelor europene.

Liderul ungar a semnalat că are nevoie de prieteni, în contextul în care premierul naționalist al Sloveniei, Janez Jansa, a pierdut alegerile din aprilie, în aceeași zi în care Emmanuel Macron a fost reales președinte al Franței, în detrimentul candidatei extremei drepte. La trei zile de la victoria sa electorală, Orban a afirmat că restabilirea legăturilor cu Polonia este prioritară.

Analiza integrală: Bloomberg

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday