În ultimele zile, perspectiva de recuperare economică a fost din nou afectată de un val de nesiguranță al investitorilor, pe fondul răspândirii tulpinii Delta, val care a generat o cădere puternică a burselor americane, europene și asiatice. Traderii se tem că pe fondul răspândirii acestei variante mai contagioase, țările ar putea reimpune restricții care să lovească puternic firmele și economia. În acest context, Bloomberg notează că este greu pentru analiști să facă proiecții pentru evoluția economiei în următoarele trimestre.

Analistul Bloomberg Andrew Husby consideră că ”valul Delta” nu va avea un impact atât de puternic, ca cel din primăvara trecută, care a determinat statele să se închidă. Husby argumentează că ratele de deces și de internări în spital sunt semnificativ mai mici decât în precedentele valuri, că în SUA sunt acum sub presiune acum statele din sud, mai puțin importante pentru PIB, și că grupele de risc oricum nu își vor schimba atitudinea față de vaccinare. Și Jesse Edgerton, economist al băncii JP Morgan, evidențiază că acest val nu a afectat comportamentul de consum al populației, ”care până și în valul de astă iarnă a continuat să cheltuie bani pe călătorii și distracții”.

Pe de altă parte, grupuri de consultanță, cum ar fi Citigroup, au corectat ușor proiecțiile anterioare: Citigroup consideră acum că PIB-ul global va crește cu 5,9% în 2021, nu cu 6% (cum prognoza anterior), însă pentru anul viitor, proiecția de 4,2% a rămas neschimbată. Grupul vede o presiune ”în descreștere” asupra producției industriale, marcată și de decizia Apple de a amâna pentru octombrie reluarea activităților în toate birourile. 

În SUA, specialiștii așteaptă acum începutul noului an școlar, care în funcție de evoluția pandemiei, poate aduce restricții noi sau alte relaxări, ce s-ar putea extinde și asupra celorlalte aspecte ale vieții americanilor.

Articolul integral pe Bloomberg

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday