Comisia Europeană consideră că majoritatea statelor membre UE vor avea la dispoziție suficiente doze de vaccin pentru a imuniza o mare parte a populației până la sfârșitul lunii iunie, mai devreme decât data fixată inițial, potrivit unui memoriu intern citat de Bloomberg. UE își propune ca 70% dintre adulți să fie imunizați până la sfârșitul verii, ceea ce corespunde (în funcție de datele demografice ale fiecărui stat membru) cu aproximativ 55%-60% din populație.

Comisia se așteaptă ca livrările de vaccinuri să crească la aproximativ 360 de milioane de doze în acest trimestru, de la puțin peste 100 de milioane în primele trei luni ale anului. Documentul, datat la 1 aprilie, detaliază numărul exact al dozelor care vor fi disponibile pentru fiecare stat până la sfârșitul lunii iunie.

Astfel, Germania, Franța, Italia, Spania și Olanda vor fi în măsură să inoculeze cu ambele doze peste 55% din propria populație, arată documentul. 

Deși imaginea de ansamblu este pozitivă, se estimează că unele state membre, inclusiv Croația, Bulgaria, Slovacia, Cehia și Austria, vor rămâne în urmă. Altele, precum Danemarca și Malta, vor atinge pragul imunității mult mai devreme.

Bloomberg estimează că statele membre care s-au concentrat pe vaccinarea populației cu serul AstraZeneca se pot confrunta cu întârzieri în redeschiderea economiilor, chiar și după luarea în calcul a unui mecanism care are ca scop ajutarea lor.

Comisarul UE Thierry Breton, care coordonează acțiunile de intensificare a producției de vaccinuri, spune că blocul comunitar va avea capacitatea de a livra suficiente doze pentru a ajunge la imunitatea colectivă până la 14 iulie (ziua națională a Franței), cu condiția ca dozele să fie administrate.

Sursă: Bloomberg

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday