Jumătate din cele 10 milioane de locuri de muncă nou create în Zona Euro după criza datoriilor suverane (2009-2013) s-au pierdut de la izbucnirea pandemiei și până acum.

Spre deosebire de SUA, care au înregistrat imediat o creștere a șomajului până la 14%, în Europa schemele de șomaj tehnic au atenuat impactul. Dar acestea sunt pe cale să expire, incusiv în Germania, unde modelul Kurzarbeit (prin care statul plătește diferența de salariu pentru reducerea timpului de lucru al angajaților la privat, pentru a evita concedierile) este totuși limitat în timp, de regulă la trei luni. 

Chiar dacă o parte a țărilor europene iau deja în calcul extinderea schemelor de șomaj tehnic, reînceperea școlilor și terminarea concediilor de vară este un moment crucial pentru firme, care vor evalua comenzile de până la finalul anului și, în funcție de acestea, vor și decide câți angajați păstrează.

Sondajul Bloomberg arată însă că revenirea economică din iunie și iulie, lunile de după ridicarea carantinei, s-a temperat, iar unele sectoare se confruntă cu schimbări pe termen lung care le vor obliga să își regândească complet modelul de afaceri, dar și pe cel de resurse umane. 

“Ne așteptăm ca șomajul să crească, pentru că unele sectoare sunt lovite structural”, a comentat pentru Bloomberg Alain Dehaze, directorul uneia dintre cele mai mari firme de resurse umane, la nivel mondial.

Același sondaj Bloomberg mai arată că, până la finalul anului șomajul va rămâne la 10% în Zona Euro, iar anul viitor situația nu se va îmbunătăți foarte mult. Industria auto, încercată oricum de nevoia de investiții pentru trecerea de la motoarele cu combustie la cele electrice, chiar trebuie să se reinventeze cumva. Restaurantele și comerțul își vor reveni repede, dacă încetează criza coronavirus, dar liniile aeriene, turismul și industria auto au nevoie să se reinventeze, a comentat Jacques Van Den Broek, directorul Randstad. 

În SUA, Oficiul pentru forță de muncă a anunțat azi o creștere cu 1,1 milioane a cererilor de șomaj în ultima săptămână, mult peste estimările economiștilor.

Analiza integrală Bloomberg

Foto: Jeriden Villegas/Unsplash

 

 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday