Pandemia afectează în mod disproporționat femeile, față de bărbați, și amenință să elimine decenii din progresul lor social și economic. Cele mai afectate sunt cele de culoare și cele care au copii, care stau tot mai mult acasă din cauza funcționării on-line a școlilor, mulți fiind prea mici pentru a putea fi lăsați singuri. Mamele spun că în contextul pandemiei și-au dat seama că „copiii sunt pe primul loc” și le acordă prioritate față de serviciu sau carieră.

La începutul pandemiei, femeile au pierdut mai multe locuri de muncă decât bărbații, în special în industrii precum HORECA și alte servicii în care acestea erau forța de muncă principală. Matthias Doepke, profesor de economie la Northwest University, precizează că acest trend este total opusul a ceea ce s-a întâmplat la recesiunile anterioare, când bărbații erau concediați, iar femeile optau pentru locuri noi de muncă pentru a susține gospodăria.

Discrepanțe salariale

Rata șomajului pentru femeile adulte de culoare și hispanice rămâne peste 10%, chiar dacă a scăzut la 7,3% pentru celelalte categorii, potrivit datelor Departamentului Muncii din SUA. În același timp, femeile cu vârste cuprinse între 25 și 54 de ani abandonează din ce în ce mai mult job-urile, adesea pentru a avea grijă de copii. Decalajul de angajare dintre bărbații și femeile din această grupă de vârstă se extinde din nou, după ce scăzuse ușor, înainte de pandemie. 

Decalajul salarial între sexe va fi probabil cu 2% mai mare după o recesiune pe fondul pandemiei, în loc să se micșoreze cum s-a întâmplat la recesiunile anterioare, potrivit profesorului de economie Matthias Doepke. Câteva zeci de milioane de femei s-ar putea să nu se mai întoarcă niciodată la muncă, chiar și după ce un vaccin va fi disponibil pe piață.

Demisii

Întrucât femeile câștigă pe medie mai puțin decât soții lor, sunt dese cazurile în care acestea aleg să se retragă, dacă este nevoie ca unul dintre soți să stea acasă. Femeile își pierd multe din abilități în timpul în care nu lucrează, ceea ce poate face ca găsirea unui loc de muncă în viitor să fie mai dificilă și să afecteze finanțele familiei, potrivit analistului Rasheed Malik, al Center for American Progress.

Votul și procesul electoral

Experții spun că există și consecințe politice, deoarece femeile reprezintă unul dintre cele mai mari blocuri de vot la alegerile prezidențiale. Sprijinul politic pentru concedii plătite și alte măsuri similare este în creștere, în special în rândul republicanilor.

Munca de acasă

Munca remote poate fi o soluție pentru femeile care nu mai pot ajunge fizic la locul de muncă, însă și această soluție vine cu costuri, deoarece pune în pericol perspectivele de promovare și de creștere salarială, deși oferă mai multă flexibilitate.

Sursa: Bloomberg.

Sursa foto: Standsome Worklifestyle//Unsplash

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday