Cu tot cu cele 767 de cazuri raportate duminică, România a adunat în săptămâna 13-19 iulie 4.923 de cazuri noi de coronavirus, în creștere cu peste 38% față de săptămâna anterioară.

În număr total de cazuri depistate, doar Spania și Marea Britanie (cu o populație mult mai mare) au depășit România. Pentru cele două țări europene nu erau disponibile datele la zi, dar chiar ținând cont de datele raportate vineri de Spania (6.347 în ultimele șapte zile) și sâmbătă de Marea Britanie (5.106 în ultimele șapte zile) România tot pe locul trei rămâne, în această săptămână.

Graficul de mai jos reprezintă numărul de cazuri pe ultimele șapte zile. Vă puteți face propria analiză, adăugând sau eliminând diferite țări.

Dar fiecare țară are propria politică de testare și chiar Spania și Marea Britanie sunt printre țările care și-au modificat-o în decursul pandemiei. Pe lângă asta, țările vest-europene testează semnificativ mai mult decât cele din est, așa că un alt indicator ar putea fi considerat mai relevant – procentul de teste pozitive, din totalul testelor efectuate.

Graficul de mai jos arată acest procent ca medie pe ultimele șapte zile. România este sub Croația, Bulgaria și Suedia (cu precizarea că această țară nu a mai raportat aceste date din 12 iulie), dar este mult peste Italia, Franța, Germania, Marea Britanie și Spania, țări care testează masiv, iar procentul de teste pozitive este cuprins între 0,5% și 1,4%, față de peste 4% în România.

În fine, probabil cel mai relevant indicator este cel care raportează numărul de noi cazuri depistate la mărimea populației. Acest top a fost condus până acum de Suedia, țară care nu a impus restricții, dar a fost depășită în această săptămână de România și Bulgaria, singurele țări din Uniunea Europeană care rămân cu peste 40 de cazuri pozitive la milion.

Sursa datelor acestei analize, site-ul Ourworldindata, este editat și susținut de cercetătorii de la Oxford University, din Marea Britanie.

 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday