Există mai mulți factori care contribuie la această perspectivă dominată de incertitudine: șomajul crește, companiile evită să facă noi recrutări, iar economia globală va experimenta cea mai profundă recesiune de după cel de-Al Doilea Război Mondial, potrivit Băncii Mondiale.

Studiile realizate de către un site de locuri de muncă pentru absolvenți (Milkround), din Marea Britanie, arată că doar 18% dintre cei care au terminat anul acesta studiile au locuri de muncă garantate în 2020, comparativ cu procentul general de 60% din anii trecuți. 

Un alt site de profil din SUA (ZipRecruiter) spune că numărul locurilor de muncă disponibile pentru absolvenți a scăzut cu 61% față de nivelul de dinainte de pandemie. În ianuarie, în Statele Unite se prognoza că anul acesta piața locurilor de muncă va fi cea mai dinamică de până acum.

Potrivit unui raport recent al Institutului de Studii Fiscale (IFS) „experiența din recesiunile anterioare ne spune că absolvenții își vor găsi mult mai greu un loc de muncă și vor începe cu salarii mai mici decât s-ar fi așteptat. De această dată, piața muncii la momentul absolvirii este probabil mai dificilă decât în 2008-2009”.

Un specialist în recrutare din Marea Britanie spune că există încă tendința de a angaja absolvenți, care sunt forță de muncă mai ieftină, decât persoane cu experiență, dar că momentan angajatorii se orientează în special către opțiunea cu jumătate de normă. „Se prevede și o reducere a salariilor cu cel puțin 10% pentru toate domeniile”, mai spune Claire Jenkins.

Sfaturile experților pentru absolvenți:

  • Competiția de pe piața muncii va fi una dură, dar în primul rând trebui să vă înarmați cu perseverență și să nu vă lăsați doborâți psihic la prima aplicație de job la care veți fi respinși. O astfel de întâmplare nu arată că nu sunteți pregătiți ci doar că lumea trece printr-o perioadă mai dificilă. Încrederea în forțele proprii este foarte importantă!
  • Organizați-vă! În primul rând trebuie să aveți un CV pregătit exemplar, în mod profesionist. Asigurați-vă că aveți o pagină pe rețeaua LinkedIn, din care să reiasă clar faptul că sunteți în căutarea unui job.
  • Nu vă petreceți tot timpul în căutarea unui loc de muncă, alocați cel puțin jumătate din el pentru a vă îmbunătăți cunoștiințele și aptitudinile necesare pentru locul de muncă pe care îl țintiți. Pe lângă upgrade, te ajută să rămâi pozitiv, optimist.
  • Faceți liste cu companiile pentru care ați dori să lucrați, verificați-le permanent paginile de pe rețelele sociale și site-urile web pentru orice anunțuri de locuri de muncă și vă puteți configura chiar alerte Google pe email în acest sens. 
  • Găsiți oameni care au tipul de job pe care l-ați dori și cereți o discuție on-line. Nu îi bombardați cu mesaje ci abordați-i cu respect. Ați putea descoperi oameni fericiți să-i ajute pe cei tineri.

Poveștile a cinci absolvenți care sunt în căutarea unui loc de muncă pot fi citite în articolul BBC disponibil aici.

Sursă: BBC

Sursă foto: Headway/Unsplash

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday