China a continuat să își modernizeze și să își extindă rapid capacitățile militare și în 2021, în contextul tensiunilor legate de insula Taiwan, pe care o revendică. Și statul insular și-a îmbunătățit armata, dar într-un ritm mult mai lent, potrivit unui raport al Departamentului american al Apărării.

Conform Departamentului, avantajul Chinei în acest conflict sporește, darBeijingul pare că vrea să amâne utilizarea forței militare împotriva statului vecin. Și ministrul taiwanez al Apărării a declarat că va fi greu pentru China să realizeze o invazie completă.

Mai departe, administrația americană a comparat capacitățile militare ale Beijingului cu cele de care dispune Taipei. Astfel, Beijing ar dispune de un total de 1,04 milioane de militari, dintre care 416 mii staționați în regiunea Strâmtorii Taiwan, care cuprinde teatrele de operațiuni din sudul și estul Chinei. Taiwan dispune de numai 88 de mii de militari.

În respectiva regiune, Beijing a masat 7.000 de piese de artilerie și 6.300 de tancuri, față de 800 de tancuri ale rivalilor. În privința forțelor de pe ape, chinezii au adus 21 de distrugătoare, 41 de fregate, 33 de submarine de atac, patru submarine purtătoare de rachete balistice și un portavion. Taiwan are la dispoziție patru distrugătoare, 22 de fregate și două submarine.

La capitolul forțelor aeriene, China are în zonă 700 de avioane de vânătoare, 250 de bombardiere și 100 de avioane pentru misiuni multiple, în timp ce Taiwan dispune de doar 400 de avioane de vânătoare și 30 pentru misiunile speciale.

Chinezii au modernizat capacitățile militare, nu doar le-au extins. Astfel, forțele armate se pot folosi acum de blindate și tancuri moderne, cum ar fi Type 96, Type 99 și Type 15. Marina este compusă în mare parte din platforme multirol cu lansatoare de rachetă verticale (VLS) care au de la 32 de celule (pentru fregate) la 64 de celule (pentru distrugătoare). Distrugătorul Type 055 are un lansator vertical cu 112 celule, motiv pentru care SUA îl consideră a fi de fapt un crucișător. 800 din totalul aparatelor de zbor militare chineze sunt de a patra generație, iar alte zeci chiar de a cincea, potrivit analizelor întocmite de americani.

Taiwan a cumpărat armament de la americani în valoare de 23 de miliarde de dolari în ultimii 11 ani, cinci miliarde numai în 2020. Este în plin proces de înlocuire a vechilor tancuri CM-11 și M60A3 cu modelul 108 M1A27 și cu vehicule de luptă Clouded Leopard. De asemenea, a lansat achiziția pentru 11 sisteme de rachete de artilerie 11 M142 și 400 de proiectile anti-navă Harpoon. Până acum a modernizat 66 de avioane F-16 la cele mai noi standarde, aproape jumătate din efectivele sale.

În ciuda faptului că Taipei este, evident, depășit numeric, este foarte probabil să nu se confrunte singur cu o invazie, încheie Business Insider. Deși oficialii americani nu au anunțat un sprijin militar, au indicat că vor susține insula în cazul unei invazii, poziție împărtășită și de Japonia. Și Australia își dezvoltă capacitățile militare, ca răspuns direct la pretențiile Chinei în teritoriu. 

Analiza integrală pe Business Insider.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday