Duminică la Viena au avut loc alegeri pentru Consiliul Local și cele 23 de primării de districte ale orașului. Primăria generală a fost câștigată de social-democratul Michael Ludwig, iar Partidul Social Democrat din Austria (SPÖ) a câștigat 41,7% din voturi, potrivit exit-poll-ului. 

Partidele de extremă dreaptă și anti-imigrație, au fost sancționate după dezvăluirile de corupție din 2019, când liderul extremist Heinz-Christian Strache, fost vicecancelar, a fost surprins într-o înregistrare negociind o finanțare secretă cu o femeie care se prezenta ca oligarh rus. Partidul Libertății Austriece (FPÖ, extremă dreapta) a pierdut 23,3% față de scrutinul din 2015, reușind să obțină doar 7,7% din voturi, în timp ce partidul nou înființat de Strache, fost președinte al FPÖ, a obținut doar 3,6% din voturile exprimate.

Rezultatele finale nu au fost comunicate încă, urmând să fie finalizată și numărarea voturilor primite prin poștă. Participarea la urne a fost de 68%, în scădere față de 2015, când s-au prezentat 75% dintre alegători.

Viena are 1,9 milioane de locuitori, aproape în sfert din populația Austriei, iar alegerile municipale din capitală confirmă colapsul înregistrat de partidele extremiste la alegerile parlamentare de anul trecut, când au pierdut 10% față de scrutinul anterior.

Surse: Le Monde, Deutsche Welle

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday