Indicatorul de Încredere a crescut în luna decembrie pe fondul veștilor bune cu privire la reducerea ratei inflației venite din economiile dezvoltate și implicit a unor anticipatii de majorări mai puțin agresive ale ratelor de dobanda pentru principalele monede. În România, inflația și-a atins probabil valoarea maximă în ultimul trimestru al anului 2022 și intră pe un trend descendent. Însă, conform anticipațiilor participanților la sondaj, va ramane exprimată în doua cifre pe tot parcursul anului 2023”, a declarat Adrian Codirlașu, vicepreședintele Asociației CFA România.

În ceea ce privește cursul valutar, 75% dintre analiști anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni, comparativ cu valoarea actuală a acestuia. Valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0080 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 5,0636 lei pentru un euro.

Analiștii financiari estimează un deficit bugetar pentru anul 2023 de 5,1%. Datoria publică în PIB este anticipată să se majoreze la 53% în următoarele 12 luni.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday