Consilierul președintelui SUA pentru Securitate Națională, Jake Sullivan, s-a întâlnit astăzi la Roma cu un important diplomat chinez, Yang Jiechi, după ce SUA au transmis anterior un avertisment Chinei că se va confrunta cu consecințe economice dacă decide să ajute Rusia să evite sancțiunile economice implementate de Occident. Există informații că Rusia a cerut echipamente militare guvernului de la Beijing. 

Potrivit presei internaționale, care citează diplomați și oficiali americani, China ar fi dispusă să ajute Rusia, dar nu este clar dacă guvernul de la Beijing a fost până la acest moment implicat din acest punct de vedere în conflictul dintre Rusia și Ucraina. Un alt oficial american a mai transmis că astfel de afirmații vor fi cel mai probabil negate de China. 

Există o îngrijorarea reală totuși din partea Chinei că implicarea în războiul din Ucraina ar putea afecta relațiile economice cu Occidentul, pe care Beijingul se bazează”, a declarat unul dintre oficiali pentru CNN.

Rusia a negat aceste informații, spunând că dispune de suficiente resurse militare pentru a-și atinge toate obiectivele în Ucraina. Totodată, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe a descris rapoartele SUA drept “dezinformare”. 

Surse alternative: CNN, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday