Decizia Iranului vine după ce ambasadorii iranieni la Londra şi Bucureşti au fost la rândul lor convocaţi atât de Ministerul de Externe britanic, cât și de Ministerul de Externe din țara noastră.

“Ministerul de Externe al Iranului l-a convocat pe ambasadorul României la Teheran pentru a protesta față de acuzațiile nefondate ale țării împotriva Republicii Islamice în legătură cu incidentul petrecut cu nava Mercer Street. Oficialul iranian a descris drept invalide din punct de vedere juridic și inacceptabile acuzațiile nefondate ale României împotriva Iranului. El a cerut ambasadorului să transmită oficialilor din țară mesajul de nemulțumire și un puternic protest al Iranului cu privire la această problemă”, se arată în comunicatul Ministerului de Externe iranian.

Totodată, Ministerul de Externe iranian spune că “Marea Britanie a mai lansat și în trecut acuzații nefondate”: “Aceste observații pripite și contradictorii făcute fără nicio dovadă sunt respinse și condamnate cu tărie. Nu este prima dată când Marea Britanie lansează acuzații grăbite și nefondate împotriva Iran. Nu au fost prezentate niciodată dovezi care să le susțină”, se arată în comunicatul MAE iranian.

”Sursa instabilității din Golful Persic nu este Iranul, este mai degrabă prezența navelor de război și a forțelor militare ale țărilor din afara regiunii”, susține purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Saeed Khatibzadeh. El a mai avertizat că politica Iranului este ”să se apere şi să dea un răspuns decisiv, oportun şi adecvat oricărui act de aventurism”.

Premierul britanic, Boris Johnson, a declarat ca Iranul va suporta consecințele acțiunilor sale. Amintim că Israel, SUA, Regatul Unit şi România au acuzat guvernul iranian că se află în spatele atacului comis cu o dronă asupra petrolierului Mercer Street, deţinut de filiala britanică a companiei Zodiac Maritime care aparţine miliardarului israelian Eyal Ofer.

Surse alternative: BBC, comunicat oficial

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday