Consiliul Uniunii Europene a recomandat statelor membre să ridice unele dintre restricțiile actuale, în special pentru persoanele vaccinate cu unul dintre vaccinurile autorizate de UE. De asemenea, Consiliul va extinde în curând și lista țărilor din afara UE cu o situație epidemiologică bună pentru care vor fi permise călătoriile pe baza noilor criterii convenite astăzi.

”Ambasadorii UE au convenit să actualizeze abordarea privind călătoriile din afara UE. Consiliul recomandă statelor membre să relaxeze unele dintre restricțiile actuale, în special pentru cei vaccinați cu un vaccin autorizat de UE. Consiliul trebuie, de asemenea, să extindă în curând lista țărilor din afara UE cu o situație epidemiologică bună de unde călătoria este permisă pe baza noilor criterii convenite astăzi”, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene pentru The Guardian.

În același timp, pentru a limita riscul ca variantele noi de coronavirus să pătrundă în UE, Consiliul a convenit asupra unui nou mecanism de ”frânare de urgență” care să permită statelor membre să acționeze rapid și într-o manieră coordonată.

Mai este necesară o aprobare finală formală, însă adoptarea sa nu este pusă la îndoială. 

Purtătorul de cuvânt al președinției portugheze a UE confirmă planurile de călătorie actualizate către destinațiile europene printr-un comunicat de presă oficial cu privire la noile modificări care vor fi așteptate în cursul acestei săptămâni.

O decizie privind adăugarea Regatului Unit și a altor țări la ”lista sigură” a UE va fi luată oficial vineri.

Călătorilor din țările de pe listă li se va permite să intre în UE chiar dacă nu sunt vaccinați, dar vor fi  obligați să prezinte un test Covid negativ. În prezent, există doar opt țări pe listă, inclusiv Australia, Noua Zeelandă, Coreea de Sud și Israel.

Portugalia și Grecia se numără printre țările care deja primesc turiști din Marea Britanie.

Surse alternative: The Guardian

Foto: Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday