Institutul Național de Statistică a anunțat o creștere medie a prețurilor în România de doar 0,26% în luna aprilie 2020, față de luna anterioară. Situația este însă foarte diferită pe categoriile de produse și servicii:

Astfel alimentele s-au scumpit cu 1,27% față de martie, dar de la începutul anului creșterea medie a prețurilor este de 4,42%:

  • Pâinea s-a scumpit cu 2,27% de la începutul anului, dar prețul făinei a crescut cu 3,7%;
  • Legumele s-au scumpit cu 16%, numai în aprilie înregistrându-se o creștere a prețurilor de 5%. Cartofii s-au scumpit cu 21% de la începutul anului și cu aproape 10% numai în aprilie;
  • Carnea s-a scumpit cu 3% în primele patru luni ale anului, dar creșterea este consemnat mai ales la carnea de porc.

Mărfurile alimentare s-au ieftinit, pe medie, în primele patru luni ale anului, cu o scădere de aproape 9% a prețurilor combustibililor (în care sunt incluse și cele ale carburanților).

Tarifele serviciilor au stagnat în luna aprilie.

Rata generală a inflației pe ultimele 12 luni este de 2,6%.