Rezultatele parțiale din primul tur al alegerilor prezidențiale îl poziționează pe Klaus Iohannis pe primul loc, urmat de fostul premier Viorica Dăncilă și liderul USR Dan Barna. La ora 23, când și majoritatea secțiilor de votare din străinătate s-au închis (cele din țară s-au închis la ora 21), participarea la vot a fost de 51,36% (8,68 de milioane de voturi exprimate în țară și 670 de mii în diaspora).

 

Rezultat parțial

( voturi numărate)

Rezultate vot Powered by Code for Romania

Biroul Electoral Central a prezentat la ora 11 o serie de rezultate parțiale. BEC arată că 1.56% dintre voturile exprimate au fost declarate nule.

Puțin după ora 21, Klaus Iohannis a declarat: „Mai avem o luptă, un pas, peste două săptămâni. Pentru următoarea rundă le spun celor care au fost în stradă împreună cu mine ca să apere statul de drept: veniți la vot ca lupta voastră să nu fi fost în zadar! Celor din Diaspora le spun veniți la vot ca să faceți diferența! Votanților USR PLUS care au votat azi un candidat foarte bun le amintesc că avem un scop comun și îi chem să construim împreună viitorul pe care ni-l dorim”.

Viorica Dăncilă a spus că va continua lupta în plan politic: „Votul dat astăzi arată încrederea acordată, ne ajută să ne continuăm campania electorală în care vom veni cu ceea ce am realizat dar mai ales ce vrem să facem pentru români. Lupta noastră nu e împotriva unui partid politic. Fiecare trebuie să-și spună punctul de vedere. Lupta noastră va fi pentru unitate”.

Dan Barna a declarat că este optimist cu privire la rezultatele finale: „Încă se votează, mulțumesc Diasporei, este un record istoric fără precedent. Mai e aproape o oră de vot în Europa, două în Marea Britanie. Sunt optimist asupra rezultatului final, vreau să le mulțumesc tuturor celor care au ieșit la vot, colegilor mei care au făcut singura campanie, în stradă nu au fost văzuți decât oamenii USRPLUS. Există o șansă foarte mare ca modernizarea României să se întâmple acum. Apelul este la atenție în secțiile de vot. Rezultatul nu e acela al exitpoll-urilor! Fac un apel foarte ferm să numere și să vegheze fiecare dintre voturi, să nu ridice ochii până la procesele verbale”.

Amintim că Autoritatea Electorală Permanentă a aprobat înființarea unui total de 835 de secții de votare în străinătate, de aproape trei ori mai multe decât la scrutinul din 2014. Turul al doilea va avea loc pe 24 noiembrie.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday