Președintele Recep Tayyip Erdogan se află în fața unei mari provocări pentru cimentarea puterii care se poate sfârși cu o dezamăgire, potrivit unui sondaj comandat de Bloomberg.

Erdogan poate câștiga votul prezidențial încă din prima rundă, pe 24 iunie, cu 50,8% dintre voturi, conform unui sondaj Danismanlik Foresight, efectuat în perioada 7-11 iunie, pe un eșantion de cinci sute de persoane. Totuși, o victorie surpinzătoare a opoziției este în marja de eroare.

Nimic nu este sigur și singura certitudine este că bătălia va fi strânsă. Erdogan și partidul său AK nu pot câștiga singuri, iar în alegerile anterioare au primit sprijinul conservatorilor religioși, al liberalilor și al kurzilor pentru a guverna. Acum, succesul depinde de votanți naționaliști.

Președintele Erdogan poate câștiga din primul tur, dar și o victorie surpriză a opoziției este posibilă.

Cel mai puternic factor care înclină rezultatul în favoarea lui Erdogan este devotamentul neclintit față de el și partidul său AK. Foarte puțini susținători tradiționali își pot imagina că votează pentru oricine altcineva, chiar dacă economia s-a deteriorat puternic în ultima perioadă.

“Erdogan a avut întotdeauna nevoie și va avea nevoie de coaliții”, a declarat Mert Yildiz, fost economist al pieței emergente pentru Roubini Global Economics din Londra, care a co-fondat Foresight în martie 2017. “Chiar dacă Erdogan câștigă atât parlamentul, cât și președinția, incertitudinea politică este puțin probabil să se termine.”

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday