Maia Sandu, Andrei Năstase, Dorin Chirtoacă, Octavian Țicu, Renato Usatîi și Violeta Ivanov sunt cei șapte candidați înscriși la scrutin. Reuters scrie că în campanie Igor Dodon a condus sondajele de opinie împotriva celor șapte candidați care participă la votul de duminică.

Evenimente din campania electorală, prezentate de platforma alegeri.md:

  • Pe 9 octombrie  Maia Sandu, îl cheamă pe președintele în exercițiu la o dezbatere publică în perioada 26–30 octombrie. La rândul său, Igor Dodon susține că nu va participa la dezbateri în primul tur de scrutin și nu se prezintă la evenimentul de dezbateri din 27 octombrie.
  • Pe 13 octombrie Asociația Sociologilor și Demografilor din Moldova prezintă al doilea studiu sociologic în perioada electorală. În top cinci candidați pentru funcția de șef al statului: Igor Dodon – 31,8%↑ din respondenți, Maia Sandu – 18,7%↓, Andrei Năstase – 9,3%↑, Renato Usatîi – 6,6%↓ și Violeta Ivanov – 4,7%↓.
  • Pe 28 octombrie Comisia Electorală Centrală a anunțat că în secțiile de votare va funcționa sistemul de înregistrare video. Vor fi monitorizate doar procesele electorale în lipsa alegătorilor: operațiunile preparatorii privind deschiderea secțiilor de votare și procedura de numărare și totalizare a voturilor.

Reuters precizează că Maia Sandu a primit mesaje de sprijin de la ministrul german al Apărării, Annegret Kramp-Karrenbauer, un aliat al cancelarului Angela Merkel și de la fostul președinte al Consiliului European, Donald Tusk. Un grup de susținători ai lui Dodon a denunțat un astfel de sprijin ca o încercare de a destabiliza țara.

Serghei Naryshkin, șeful Serviciului de Informații Externe al Rusiei, a acuzat săptămâna trecută Statele Unite că au complotat pentru instigarea unor proteste în masă împotriva lui Dodon. 

În 2014, Uniunea Europeană a încheiat un acord pentru parteneriat comercial și politic cu Republica Moldova. Totuși, în ultimii ani UE a devenit din ce în ce mai critică cu privire la reformele implementate de Chișinău.

Surse alternative: Reuters, Alegeri.md

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday