UPDATE. Luni 11 aprilie, ora 7. După numărarea a 97% din voturi, scorul proiectat al actualului președinte s-a menținut la peste 27%, iar cel al liderului de extremă dreapta, Marine Le Pen, a urcat ușor.

Pe locul trei, cu puțin sub 22% din voturi se clasează liderul de extremă stânga (comunist) Jean-Luc Mélenchon, urmat de un alt candidat de extremă dreapta, Éric Zemmour (7%), ale cărui voturi se vor duce în turul doi către Le Pen. Candidații partidelor tradiționale au obținut sub 5% din voturi.

Știrea inițială.

Conform rezultatelor de tip exit-poll comunicate de mass-media franceză și cea internațională, candidatul Emmanuel Macron a obținut 28,1% din voturile exprimate, Marine Le Pen 23,3%, iar Jean-Luc Melenchon 20,1%.

Potrivit datelor comunicate de Ministerul de Interne, rata absenteismului a fost de 26,5%, cea mai mare din 2002 în prezent. Până la ora locală 20 (ora 21 a României), presa nu a avut voie să anunțe rezultate parțiale, potrivit legislației naționale care pedepsește această faptă cu amenzi de până la 75 de mii de euro, amintește Le Figaro.

În teritoriile franceze dependente, votul a avut loc sâmbătă, precum și în ambasadele și consulatele din Statele Unite. Turul al doilea are loc pe 24 aprilie, peste două săptămâni.

Alegerea președintelui Franței este urmărită îndeaproape de liderii din Europa și nu numai, întrucât statul reprezintă a doua economie a Uniunii Europene și unul dintre cele mai influente din Europa și din lume.

În sondajele realizate înainte de scrutinul prezidențial, Emmanuel Macron conducea, fiind urmat la mică distanță de Marine Le Pen (extrema dreaptă) și de Jean-Luc Melenchon (extrema stângă). În primul tur au fost înscriși pe listele electorale 12 candidați.

Surse alternative: BBC, France24

Sursa foto: Ifeelstock | Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday