La aproape un an de la alegerile pentru Camera Deputaților (cea inferioară din Parlament), au fost supuse la vot și o treime dintre cele 81 de mandate de senator, scrie Reuters. Publicația amintește că în Cehia, camera inferioară este principala structură de decizie la nivel legislativ, iar Guvernul poate anula un veto al Senatului. 

Partidul Democrat Civic a câștigat 10 dintre cele 27 de locuri, în timp ce ANO (partidul premierului) a obținut doar unul. Social-democrații, partenerii guvernamentali ai ANO au câștigat de asemenea doar un singur loc.

Pentru prima oară în mai mult de două decenii Partidul Comunist nu va fi reprezentat în Senat. 

Prezența la vot, scrutin ce a avut loc vineri și sâmbătă, a fost de doar 16,5%, mult mai mică față de cea de 60,8% la alegerile din 2017 pentru Camera Deputaților.

Deși cel mai puternic partid de opoziție a câștigat cele mai multe locuri în Senat, este puțin probabil ca victoria să ducă la înlăturarea Guvernului condus de Andrej Babis, notează Reuters.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday