UPDATE ora 20: Secțiile de votare s-au închis la ora locală 19. Urmează primele exit-poll-uri.

Duminică, 8,2 milioane de cetățeni unguri cu drept de vor sunt așteptați să aleagă viitorul Premier. Viktor Orban caută caută să-și obțină al cincilea mandat de premier, respectiv al al patrulea consecutiv, aflându-se în funcție din 2010, și ocupând aceeași funcție și din 1998 până în 2002.

Alianța de opoziție formată din șase partide, condusă de Peter Marki-Zay, se află acum la mică distanță de partidul Fidesz al lui Orban potrivit celui mai recent sondaj realizat de Zavecz Research. Fidesz este în frunte cu 39% de voturi, față de 36% pentru opoziție, în timp ce o cincime dintre alegători nu au decis încă cu cine va vota.

Așadar, șansele sunt uşor în favoarea premierului naţionalist, unul dintre cei mai longeviv lideri ai Europei, sprijinit cu ajutorul controlului ferm al guvernului său asupra mass-mediei de stat. Orban, în vârstă de 58 de ani, s-a prezentat drept un apărător al intereselor maghiare, respingând sancțiunile UE asupra petrolului și gazelor rusești. El și-a acuzat oponenții că încearcă să tragă Ungaria în războiul din Ucraina.

Liderul opoziției, conservatorul în vârstă de 49 de ani Peter Marki-Zay, a catalogat scrutinul de acum ca fiind șansa pentru cetățeni să aleagă între Est și Vest. Acesta îl acuză pe Orban că a întors Ungaria spre Rusia, erodând drepturile democratice și îndreptând țara de Uniunea Europeană.

Orban nu a respins nicio sancțiune UE împotriva Rusiei, dar a afirmat că nu este de acord cu impunerea acestora. Guvernul său a permis, de asemenea, desfășurarea trupelor NATO pe teritoriul țării sale.

Surse: Reuters, Euronews.

 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday