foto 2014

După numărarea a 42% dintre voturile voturile, partidul GERB de centru-dreapta al prim-ministrului Boiko Borissov este cotat cu 24,2%. Noul partid “Există un astfel de popor”, al realizatorului de televiziune Slavi Trifonov (un critic vehement al guvernului Borissov), ocupă locul al doilea cu 19%, urmat de socialiștii din opoziție care au obținut 14,9%.

Grupul “Bulgaria Democrată” și alianța de centru-stânga “Ridicați-vă! Jos Mafia!”, care au stat în spatele protestelor masive anticorupție de anul trecut, au obținut 11% și, respectiv, 5,1%.

Partidul etnic turc MRF a câștigat 8,7% din voturi, în timp ce naționalistul VMRO, actualul partener de coaliție al GERB are 3,6%, aproape de pragul de 4% pentru intrarea în parlament, potrivit datelor.

Reuters precizează că rezultatele finale vor fi publice joi. Exit poll-urile cotau partidul premierului cu un procent între 25 și 25,7%. Potrivit Reuters, este de așteptat ca negocierile pentru formarea unui nou guvern să dureze mai multe săptămâni și nu poate fi exclusă nici organizarea de noi alegeri, ascensiunea spectaculoasă a partidului ”Există un astfel de popor” complicând și mai mult viitoarele negocieri.

În toamna anului trecut au avut loc ample proteste în Bulgaria, zeci de mii de oameni cerând demisia premierului  Boiko Borissov pe care îl acuzau de corupție și de legături cu oligarhia. 

Surse alternative: Reuters, DW

Sursă foto: Julia Lazarova | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday