Dacă în urmă cu câteva săptămâni, sondajele de opinie indicau o victorie sigură și ușoară pentru actualul președinte, Emmanuel Macron, intrarea întârziată a liderului francez în campania electorală și un program de a crește vârsta de pensionare, nu foarte popular în rândul francezilor, notează Deutsche Welle, a afectat rezultatele din cele mai recente sondaje.

Creșterea prețurilor la energie și alimente, pe fondul războiului din estul Europei, a devenit una dintre principalele îngrijorări ale poporului francez și, implicit, a scăzut popularitatea actualului președintelui în sondaje. 

Dacă Emmanuel Macron va câștiga alegerile prezidențiale, va deveni primul președinte din ultimii 20 de ani care rămâne la conducerea Franței pentru un al doilea mandat. Jacques Chirac este ultimul președinte francez care și-a asigura un al doilea mandat, în 2002. 

Sondajele prevăd că în urmă cu câteva procente față de Emmanuel Macron se află extremista Marine Le Pen, iar cei doi vor trece în turul al doilea. Liderul de extremă stânga, Jean-Luc Melenchon se va situa cel mai probabil pe locul trei. 

Rezultatul alegerilor de astăzi din Franța va fi îndeaproape urmărit de întreaga Europă, deoarece va avea un impact puternic nu numai asupra peisajului politic național, dar și asupra Uniunii Europene pentru următorii ani. 

Macron este văzut drept un centrist pro-UE, dar principalii săi oponenți, Marine Le Pen și  Melenchon sunt cunoscuți pentru opiniile îndreptate în direcția opusă comunității europene. 

Pe buletinele de vot vor fi prezenți 12 candidați din spectrul politic francez, iar aproximativ 50 de milioane de francezi sunt așteptați astăzi să-și exprime opinia cu privire la următorul lider al Franței. Primii doi candidați care vor obține cele mai mari procente în primul tur se vor reîntâlni pe buletinele de vot pe 24 august, pentru turul doi.

Sursa: Deutsche Welle

Sursa Foto: Ifeelstock / Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday