Rezultatele parțiale arată că Partidul SPD a obținut 25,8% din voturi, față de partidul Angelei Merkel, CDU, care a obținut până acum 24,1% din voturi. Potrivit BBC, este cel mai slab rezultat din istoria CDU, în condițiile în care cel mai puțin obținuse 31%, în 1949. Extrema dreaptă (AfD) reușește să obțină peste 10% din voturi.

Totuși, asta nu înseamnă că partidul Angelei Merkel nu mai poate conduce viitorul guvern. Negocierile pentru formarea unei majorități sunt așteptate să dureze câteva luni, în condițiile în care, potrivit presei internaționale, Germania este pusă pentru prima dată în fața scenariului de a avea o coaliție de guvernare formată din trei partide. Până la momentul formării coaliției, Angela Merkel va rămâne în funcție.

Comparativ, situația votului în 2017:

Armin Laschet, candidatul partidului CDU a declarat că nu este mulțumit cu rezultatul obținut: “Eram conștienți că scorul va fi strâns. Rezultatul nu este însă sigur, dar nu este unul cu care să ne putem mulțumi”.

Pe de cealaltă parte, Olaf Scholz, candidatul SPD la funcția de cancelar al Germaniei, spune că rezultatul obținut este favorabil. Acesta a descris rezultatul drept un mare succes: Sunt mulțumit cu modul în care cetățenii germani au votat”.

Anna Baerbock (candidatul Verzilor) spune că rezultatul obținut (14,3%) este “fantastic”, iar acesta arată că țara vrea ca următorul guvern să se axeze pe problema schimbărilor climatice.

Merkel nu a mai candidat pentru funcția de cancelar, pe care a deținut-o în ultimii 16 ani. 

Din partea CDU, partidul actualului cancelar, a candidat Armin Laschet, în vârstă de 60 de ani. Acesta fusese criticat anterior după ce camerele de filmare l-au surprins râzând în fundal în timp ce președintele german Frank-Walter Steinmeier susținea un discurs în regiunile devastate de inundațiile masive din această vară. De asemenea, Armin Laschet a omis astăzi să își ascundă buletinul de vot, astfel că votul a fost vizibil în fața camerelor, contrar Codului Electoral german. Cu toate acestea, autoritățile au decis că votul este valid și nu a fost anulat. 

Pentru social-democrați a candidat Olaf Scholz (63 de ani), vice-cancelar și ministrul Finanțelor în guvernul de coaliție al Angelei Merkel. Scholz, descris de presă ca moderat dar necarismatic, a dominat în ultimele sondaje, fiind favoritul la preluarea funcției de cancelar. 

Annalena Baerbock, în vârstă de 40 de ani, a candidat pentru Partidul Verzilor, susținător al unei politici fiscale europene comune pentru a sprijini investițiile în mediu, cercetare, infrastructură și educație. 

Astfel, după formarea coaliției, Angela Merkel își va încheia cariera de 16 ani de conducere a celei mai puternice economii din Europa. O sinteză a mandatului acesteia poate fi citită aici.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday