În Insula Kodiak, termometrele au arătat duminică 19,4 grade Celsius, cea mai mare valoare pentru o lună decembrie înregistrată vreodată în statul american, potrivit omului de știință Rick Thoman, de la Centrul pentru Evaluare Climatică. El a numit acest fenomen “absurd”. Au fost 18,3 grade Celsius pe aeroportul Kodiak, 16,6 grade în comunitatea Cold Bay (un record) și cel puțin opt zile cu temperaturi de peste 10 grade în orașul Unalaska.

Valul de căldură este provocat de o cupolă de presiune ridicată deasupra Insulelor Aleutine (nord-estul Pacificului) și de apele oceanice neobișnuit de calde. Din acțiunea celor două fenomene, aerul ajunge la sol încălzit și determină o creștere a temperaturilor.

În mod normal, decembrie este una uscată pentru Alaska, deoarece aerul rece nu reține multă umiditate. Pe fondul temperaturilor ridicate, cea mai serioasă consecință imediată pentru locuitori este nivelul ridicat de precipitații. Regiunea Fairbanks, de exemplu, a fost lovită de cea mai puternică furtună de iarnă din ultimii 84 de ani. În plus, ninsorile abundente care au fost urmate de torenți de ploaie care au acoperit orașele cu un strat de gheață. Au determinat pene de curent pe scară largă și închiderea principalelor drumuri și clădiri de birouri, evenimentul căpătând porecla “Icemageddon”.

Condițiile meteorologice extreme, cu temperaturi ridicate și umiditate în mijlocul iernii au devenit din ce în ce mai frecvente în Alaska în ultimele două decenii, semn clar al schimbărilor climatice. Aceasta este exact situația la care ne așteptăm într-o lume care continuă să se încălzească, a mai declarat Rick Thoman.

Surse alternative: The Guardian, Washington Post.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday