Agenția de rating Standard&Poor’s a menținut ratingul aferent datoriei guvernamentale a României pentru datoria pe termen lung și scurt în valută și în monedă locală, însă în analiza emisă atrage atenția cu privire la stabilitatea economică care este pusă în pericol de presiunile politice.

,,Amestecul politicului în instituţii erodează sistemele de control şi echilibru. Politicile orientate pe termen scurt şi instabilitatea politică pun în pericol dezvoltarea economică, iar instabilitatea politică şi tentativele repetate ale Guvernului de a interveni în justiţie ar putea eroda independenţa unor instituţii importante, crea tulburări publice şi ar face tot mai impredictibile politicile economice, cu efect negativ asupra încrederii investitorilor străini”, se arată în documentul citat.

De asemenea, agenția vorbește și despre creșterea economică bazată pe consum: ,,Politica fiscală orientată spre consum stimulează veniturile, dar lipsa iniţiativelor de reformă structurală în infrastrutură şi educaţie ar putea duce la stagnarea tendinţei de dezvoltare pe termen lung”.

Ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici a transmis un comunicat de presă în care afirmă că reconfirmarea ratingului de țară arată perspectiva stabilă a economiei României: ,,Consider de bun augur că o a doua agenție reconfirmă rating-ul și perspectiva stabilă a economiei României. Este o confirmare a faptului că suntem pe drumul cel bun cu măsurile adoptate de guvern și că țara noastră rămâne atractivă pentru investitorii străini”.

 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday