Dimorphos are un diametru de 160 de metri, aproximativ cât lățimea Marii Piramide Giza din Egipt. Agenția Spațială Europeană a spus că, la nivel teoretic, acesta este suficient de mare pentru a distruge un întreg oraș dacă ar lovi Pământul.

Misiunea este numită Double Asteroid Redirection Test. NASA urmează să lanseze în iunie 2021 o navă spațială pe un curs de interceptare cu asteroidul Dimorphos, pentru a testa dacă ar fi posibil să schimbe printr-un asemenea impact traiectoria obiectelor care ar putea amenința Pământul. Nava NASA va avea o viteză de 6.6 kilometri pe secundă și are ca principal scop să spargă asteroidul în mai multe bucăți. Aceasta va realiza imagini cu asteroidul care vor fi trimise către Laboratorul de Fizică Aplicată Johns Hopkins din Maryland înainte de impact.

Agenția Spațială Europeană ar urma să lanseze nava spațială Hera în octombrie 2024 pentru a analiza craterul de impact rezultat în urma coliziunii dintre cele două obiecte și pentru a măsura masa asteroidului. Hera va avea dimensiunea unui birou și ar trebui să navigheze autonom în jurul asteroidului în timp ce colectează date. De asemenea, Hera va lansa mini-sateliți care vor putea zbura mult mai aproape de asteroid. Agenția Spațială Europeană a semnat un acord de 129 de milioane de euro pentru a realiza nava spațială necesară.

„Trebuie să te orientezi foarte precis, mai întâi trebuie să găsești asteroidul și apoi să îl abordezi în așa fel încât să poți observa cu adevărat ce s-a întâmplat ca urmare a impactului cu sonda americană”, a declarat Marco Fuchs, director executiv al grupului german OHB, care va dezvolta nava Hera.

Reuters notează că această misiune amintește de filmul Armageddon (1998), în care actorul Bruce Willis joacă rolul unui membru al unei echipe trimise să distrugă un asteroid pentru a salva Pământul.

Surse: Reuters, NASA, Business Insider

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday