Consiliul de conducere al Agenției Spațiale Europene (ESA) anunță că, în contextul conflictului din Ucraina, a luat act de imposibilitatea de a mai continua misiunea cu Roscosmos cu termen de lansare în septembrie. L-a mandatat pe directorul ESA să efectueze o analiză pentru a identifica (dacă există) posibilități de a duce mai departe “ExoMars“.

Agenția mai precizează că Federația Rusă și-a retras personalul din baza din Guyana Franceză, responsabil cu lansările misiunilor europene în spațiu, cu rachete Soyuz. Retragerea a determinat suspendarea a patru programe (Galileo M10, Galileo M11, Euclid and EarthCare). Directorul ESA este nevoit să caute, de asemenea, soluții la această problemă.

ESA spune că decizia afectează activitatea generală de exploatare științifică a spațiului, însă ea trebuie să se alinieze sancțiunilor impuse de Uniunea Europeană. Agenția are 22 de state membre, între care și România, și a fost fondată în 1975.

În comunicatul de presă, se precizează că activitatea pe Stația Spațială Internațională se desfășoară normal. În acest moment, stația găzduiește patru astronauți americani, doi cosmonauți ruși și unul european.

Sursa: Comunicat ESA

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday