„Credem că Venus este o planetă rusă” a decretat fostul vicepremier Dmitry Rogozin, în prezent șeful Roscosmos, agenția spațială a Rusiei. 

Într-un comunicat de presă, Roscosmos a amintit că prima misiune de explorare a Venus a fost condusă de URSS: „Decalajul enorm dintre URSS și competitorii săi, în studierea planetei au făcut și SUA să numească Venus <<planetă sovietică>>”. Rușii susțin că au strâns suficientă documentație care sugerează că unele obiecte de pe suprafața planetei Venus și-au schimbat locul sau ar putea fi vii, dar aceste ipoteze nu au fost încă confirmate.

Noul proiect ar putea veni în completarea „Venera-D”, desfășurat de Roscosmos cu NASA, care presupune lansarea unei misiuni către Venus până în 2026, ce ar include orbitarea planetei, explorarea atmosferei și a proceselor evolutive, „care au provocat o catastrofă climatică asociată efectului de seră”. Până în 2031 rușii și-au propus chiar și o misiune pe suprafața planetei. Între NASA și Roscosmos există acum unele tensiuni, după ce agenția americană a refuzat să mai cumpere un loc pe misiunea Soyuz ce va schimba echipajul uman de la bordul Spației Internaționale, în primăvara anului viitor.

Sursa: Euronews.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday