„Credem că Venus este o planetă rusă” a decretat fostul vicepremier Dmitry Rogozin, în prezent șeful Roscosmos, agenția spațială a Rusiei. 

Într-un comunicat de presă, Roscosmos a amintit că prima misiune de explorare a Venus a fost condusă de URSS: „Decalajul enorm dintre URSS și competitorii săi, în studierea planetei au făcut și SUA să numească Venus <<planetă sovietică>>”. Rușii susțin că au strâns suficientă documentație care sugerează că unele obiecte de pe suprafața planetei Venus și-au schimbat locul sau ar putea fi vii, dar aceste ipoteze nu au fost încă confirmate.

Noul proiect ar putea veni în completarea „Venera-D”, desfășurat de Roscosmos cu NASA, care presupune lansarea unei misiuni către Venus până în 2026, ce ar include orbitarea planetei, explorarea atmosferei și a proceselor evolutive, „care au provocat o catastrofă climatică asociată efectului de seră”. Până în 2031 rușii și-au propus chiar și o misiune pe suprafața planetei. Între NASA și Roscosmos există acum unele tensiuni, după ce agenția americană a refuzat să mai cumpere un loc pe misiunea Soyuz ce va schimba echipajul uman de la bordul Spației Internaționale, în primăvara anului viitor.

Sursa: Euronews.