În ciuda îmbunătățirilor lente, poluarea aerului continuă să depășească limitele și valorile din ghidurile Uniunii Europene și ale Organizației Mondiale a Sănătății, potrivit datelor și informațiilor actualizate publicate de Agenția Europeană de Mediu (AEM).

Transportul rutier este una dintre principalele surse de poluare a aerului din Europa, în special poluanții nocivi, cum ar fi dioxidul de azot și pulberile în suspensie, potrivit raportului AEM intitulat „Calitatea aerului în Europa — Raport 2018en”.  Emisiile provenite din agricultură, producție de energie, industrie și gospodării contribuie, de asemenea, la poluarea aerului. Raportul prezintă cele mai recente date oficiale privind calitatea aerului raportate de peste 2.500 de stații de monitorizare din Europa în 2016.

,,Politicile anterioare și actuale și progresele tehnologice au dus la un progres lent, dar constant în direcția reducerii acestor efecte negative”, spune AEP. Estimările actualizate din raport arată că, în 2015, concentrațiile de PM2,5 au cauzat aproximativ 422 de mii de decese premature în 41 de țări europene, din care circa 391 de mii au fost în cele 28 de state membre ale UE.

O evaluare mai amplă, inclusă în raportul din acest an, care analizează retrospectiv anul 1990, arată că decesele premature cauzate de PM2,5 au fost reduse cu aproximativ jumătate de milion de decese premature pe an. Acest lucru se datorează punerii în aplicare de politici europene privind calitatea aerului și introducerii de măsuri la nivel național și local care au dus, de exemplu, la automobile, industrie și producție de energie mai ecologice, se precizează în comunicatul de presă transmis de AEM.

„Poluarea aerului este un inamic invizibil și trebuie să ne intensificăm eforturile pentru a combate cauzele. În ceea ce privește poluarea aerului, emisiile generate de transportul rutier sunt adesea mai dăunătoare decât cele provenite din alte surse, deoarece aceste emisii au loc la nivelul solului și tind să se producă în orașe, aproape de oameni. De aceea, este atât de important ca Europa să își dubleze eforturile pentru a reduce emisiile din transport, energie și agricultură și pentru a investi în a le face mai ecologice și mai durabile”, a declarat directorul executiv al AEM, Hans Bruyninckx.

Raportul complet poate fi citit aici.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday