Agenția a anunțat că a analizat cele mai recente date privind utilizarea ivermectinei pentru prevenirea și tratamentul COVID-19 și a concluzionat că datele disponibile nu susțin utilizarea sa pentru tratarea COVID-19 în afara studiilor clinice.

Studiile de laborator au constatat că ivermectina ar putea bloca replicarea SARS-CoV-2 (virusul care cauzează COVID-19), dar la concentrații mult mai mari decât cele din dozele autorizate în prezent. Deși ivermectina este în general bine tolerată în doze autorizate pentru alte probleme, efectele secundare ar putea crește odată cu creșterea dozelor, astfel încât să se obțină o concentrație mai mare, eficientă împotriva virusului. Nu poate fi exclusă toxicitatea, dacă respectiva concentrație este mărită.

Rezultatele studiilor clinice au fost variate, unele studii nu au arătat niciun beneficiu, iar altele au raportat un beneficiu potențial. EMA a concluzionat că dovezile disponibile în prezent nu sunt suficiente pentru a susține utilizarea ivermectinei în COVID-19 în afara studiilor clinice.

În UE, comprimatele de ivermectină sunt aprobate pentru tratarea unor paraziți, în timp ce preparatele de ivermectină pentru piele sunt aprobate pentru tratarea afecțiunilor cum ar fi rozaceea. Ivermectina este, de asemenea, autorizată pentru uz veterinar pentru o gamă largă de specii de animale, pentru paraziți interni și externi. Medicamentele Ivermectin nu sunt autorizate pentru utilizare împotriva COVID-19 în UE, iar EMA nu a primit nicio cerere pentru o astfel de utilizare.

“Sunt necesare alte studii bine concepute pentru a vedea dacă produsul este eficient și sigur în prevenirea și tratamentul COVID-19”, arată autoritățile.

Sursă: comunicat oficial

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday