”Datele par a fi destul de liniștitoare cu privire la faptul că cel puțin vaccinurile ARN mesager vor putea neutraliza această variantă, cel puțin într-o măsură care va garanta o protecție suficientă”, a declarat Marco Cavaleri, șeful strategiei de vaccinare a EMA.

Cavaleri a precizat că și vaccinurile care utilizează tehnologia vectorilor virali vor fi eficiente, dar EMA așteaptă ”date de pe teren” care ar trebui să vină după utilizarea unei versiuni a vaccinului AstraZeneca în India.

În acest moment patru vaccinuri sunt autorizate în Uniunea Europeană: vaccinurile de la Pfizer / BioNTech și Moderna, care au la bază tehnologia ARNm și vaccinurile AstraZeneca și Johnson&Johnson, care folosesc tehnologia ”vectorului viral” (adenovirus). Varianta B.1.617, care a apărut pentru prima dată în India în octombrie, a fost detectată în 44 de țări, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), iar săptămâna aceasta a fost introdusă în categoria variantelor care determină îngrijorare (VOC). Alte trei variante ale coronavirusului sunt incluse în această categorie, considerate mai periculoase decât versiunea originală a coronavirusului, deoarece sunt mai contagioase, mortale sau rezistente la anumite vaccinuri, respectiv tulpina britanică, cea braziliană și cea sud-africană.

Surse alternative: The Guardian, Le Figaro

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday