Pentru a extrage șase doze dintr-un singur flacon, trebuie folosite seringi și ace cu volum neutilizabil mic (low dead-volume), de cel mult 35 microlitri. Dacă se utilizează seringi și ace standard, este posibil ca vaccinul să nu fie suficient pentru a extrage a șasea doză dintr-un flacon, avertizează EMA.

Dacă cantitatea de vaccin rămasă în flacon după cea de-a cincea doză nu poate furniza o doză completă (0,3 ml), medicul trebuie să arunce flaconul și conținutul acestuia, precizează Agenția. 

EMA nu recomandă medicilor să colecteze din mai multe flacoane pentru a compune o doză suplimentară.

Decizia autorității europene de reglementare după ce Marea Britanie a anunțat că va amâna, cu până la 12 săptămâni, administrarea celei de-a doua doze de vaccin anti-COVID pentru a asigura cât mai repede administrarea primei doze pentru cât mai multe persoane. Și Germania, pe fondul îngrijorării tot mai mari cu privire la noua tulpină a virusului, a luat în calcul această posibilitate. Ministerul german al Sănătății chiar a cerut comisiei de vaccinare ”să revizuiască și să evalueze datele și studiile disponibile și să emită o recomandare pe această temă”. 

În urmă cu câteva zile, EMA atrăgea atenția că planul de a amâna administrarea celei de-a doua doze de vaccin anti-COVID nu este sigur: ”Modificarea schemei de vaccinare necesită o nouă autorizație”.

Și BioNTech a avertizat că nu există date care să susțină planurile de întârziere a celei de-a doua doze, cu scopul de a fi injectate cu prima doză cât mai multe persoane: ”Eficacitatea a fost demonstrată numai în baza administrării dozelor la 21 de zile distanță”.

Sursa: Agenția Europeană a Medicamentului

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday