Potrivit Fitch, creșterea economică susținută și finanțările următoare din partea UE oferă în continuare o cale potențială către reducerea deficitului, dar perspectivele de abordare a rigidităților fiscale de lungă durată s-ar putea deteriora, din cauza crizei guvernamentale. Agenția mai avertizează că tensiunile dintre PNL și USR PLUS au crescut în ultimele săptămâni, iar prioritățile politice, inclusiv din domeniul de aplicare al sistemului regional de investiții și din justiție, vor suferi întârzieri.
“Fitch a afirmat în mod constant că evoluția finanțelor publice este principalul motor al ratingului României. Acțiunile pozitive de rating ar necesita încrederea că autoritățile vor implementa planuri fiscale credibile care stabilizează datoria publică generală/PIB pe termen mediu. Lipsa de progrese în implementarea reformelor, care să ducă la o creștere mai rapidă decât cea prevăzută a datoriei publice, ar putea duce la acțiuni negative de rating”, se arată în comunicat.
Agenția de rating precizează, de asemenea, că din cauza crizei politice, PSD a crescut în sondaje, lucru care ar putea pune presiune pe celelalte părți să facă compromisuri pentru a-și păstra puterea.
“Ambițioasa agendă de reformă a coaliției, ancorată în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), s-a confruntat deja cu obstacole din ce în ce mai mari din cauza dificultăților în implementarea măsurilor în timpul pandemiei. Nu este sigur cât de departe un guvern minoritar condus de PNL sau un nou guvern condus de PSD ar fi capabil sau dispus să promoveze reforme sensibile din punct de vedere politic în domeniul sănătății, salariilor, pensiilor și justiției. Acest lucru ar putea întârzia și mai mult aprobarea de către Comisia Europeană a PNRP, pe care guvernul o aștepta inițial până la sfârșitul lunii septembrie.
Turbulențele politice nuanțează, de asemenea, perspectivele fiscale. Guvernul a planificat reforme ambițioase de cheltuieli și venituri pentru a reduce deficitul la sub 3% din PIB în 2024, de la 9,3% din PIB în 2020. (…) Dar s-au făcut puține progrese în ultimele luni și acum perspectivele implementării rapide s-au diminuat și mai mult, deși PNRR ar putea servi în continuare ca ancoră a politicii. Nerespectarea parcursului de reducere a deficitului preconizat este principalul risc pentru proiecțiile Fitch”, mai scrie agenția în comunicatul de presă.
Pe 24 aprilie, Fitch a anunțat că menține ratingul României la BBB-, cu perspectivă negativă, ca urmare a ”incertitudinii cu privire la implementarea politicilor de abordare a dezechilibrelor fiscale”. Următoarea revizuire este programată pe 22 octombrie.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.