Simona Halep a fost suspendată patru ani pentru dopaj, în urmă cu două zile. Astăzi, Agenția de Integritate a Tenisului a publicat motivarea tribunalul independent care a suspendat-o pe aceasta, pentru “încălcări ale Programului antidoping în tenis (TADP)”. 

Documentul publicat astăzi descrie procesul, prezintă acuzațiile și modul în care s-a apărat Halep la audierile care au avut loc la Londra, pe 28 și 29 iunie. Din document reiese că Simona Halep a luat un supliment de colagen, la recomandarea fizioterapeutului ei, de la Academia Mouratoglou. În cele din urmă, s-a dovedit că acel supliment conținea Roxadustat.

În apărarea sa, Simona Halep a descris sezonul 2022, conform documentului publicat: ​”S-a confruntat cu căldură, umiditate și probleme nazale la Citi Open, organizat în Washington DC, între 1 și 7 august, și nu a reușit să termine meciul din optimi. A primit scutire pentru a lua un medicament care să o ajute cu problemele sale de respirație și a câștigat titlul la simplu, la National Bank Open din Toronto, care a avut loc între 8 și 14 august 2022. Pe 17 august, Simona Halep s-a retras de la turneul din Cincinnati din cauza unei accidentări la coapsa dreaptă, dar avea în continuare speranțe mari pentru US Open. În acel moment, fizioterapeuta ei, Candice Gohier, i-a recomandat să adauge un supliment de colagen în nutriția ei, având în vedere că nu lua unul.

Pe baza unei recomandări a lui Frederic Lefebvre (care era directorul departamentului de pregătire fizică de la Academia Mouratoglou), doamna Gohier i-a recomandat Simonei trei produse de la un furnizor, pentru a-i înlocui băutura cu electroliți, băutura de recuperare și Keto MCT. Halep nu auzise înainte de acele suplimente. A întrebat dacă Gohier le-a verificat și i s-a răspuns că da.

De asemenea, Halep și Gohier au verificat împreună recipientul și au observat că nu există nicio substanță interzistă pe lista de ingrediente. Halep a verificat și cu antrenorul Mouratoglou, care i-a spus că toate cele 3 produse sunt sigure de folosit, din moment ce pe etichetă nu erau listată nicio substanță interzisă și nu păreau să fie riscante”.

Tribunalul concluzionează, însă, că Simona Halep a încălcat regulile anti-doping cu intenție. De asemenea, după analizarea pașaportului biologic, judecătorii consideră că au fost întrunite condițiile într-o măsură ”suficient de confortabilă” pentru a constata că Simona Halep a încălcat regulile anti-doping.

Conform regulamentului, este responsabilitatea fiecărui jucător să se asigure că nicio substanță interzisă nu ajunge în corpul său. Un articol din regulament stipulează: “Nu este necesar să se demonstreze intenția, neglijența sau utilizarea în cunoștință de cauză a unei substanțe din partea jucătorului pentru a se stabili o încălcare a regulilor antidoping. De asemenea, nici lipsa intenției sau a cunoștințelor jucătorului în acest sens nu constituie o apărare împotriva acuzațiilor de încălcare a regulilor antidoping“.

Documentul integral publicat de ITIA

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday