Agenția Federală a Medicamentului a ridicat mai multe mostre și a precizat că va reveni zilele următoare la fabrică. Comisia Europeană a tratat cu rezerve explicațiile date de companie privind întârzierea livrărilor și vrea să afle dacă dozele produse pe teritoriul UE au fost redirecționate către Marea Britanie în ultimele săptămâni. 

AstraZeneca a declarat că va putea livra către statele membre  UE aproximativ un sfert din suta de milioane de doze până la sfârșitul lunii martie, din cauza unei probleme de producție la fabrica din Belgia. În același timp, compania a asigurat guvernul britanic că va putea produce două milioane de doze pe săptămână, astfel încât să onoreze comanda de 100 de milioane de doze prevăzută în acordul cu Londra.

Compania farmaceutică insistă că nu va putea compensa livrările în UE, prin redirecționarea unor doze produse în Marea Britanie, deoarece este obligată contractual să onoreze cu prioritate comanda Londrei. ”Acordul cu Marea Britanie a fost încheiat în luna iunie, cu trei luni înaintea celui cu Uniunea Europeană”.

Comisarul european pentru Sănătate, Stella Kyriakides, a respins argumentul companiei, insistând că milioanele de doze făcute în Marea Britanie ar trebui acum transportate în UE. „Respingem logica primului venit, primului servit. Poate funcționa într-o măcelărie, dar nu în contracte și nu în acest caz”.

Din partea guvernului britanic, Michael Gove a declarat că Regatul va ajuta UE cu doze numai dacă există flacoane de rezervă. Vaccinul a fost autorizat de autoritatea de reglementare din Marea Britanie în decembrie și este de așteptat să primească autorizație de la Agenția Europeană pentru Medicamente vineri.

Sursa: The Guardian, Associated Press

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday