Potrivit BBC, Boris Johnson consideră că este vital ca comunitatea internațională să colaboreze pentru a asigura continuarea evacuării în condiții de siguranță, pentru a preveni o criză umanitară.

Spre deosebire de cel american, guvernul britanic a spus că nu a stabilit o dată fixă pentru retragerea militarilor din Afganistan și se teme că fără trupele americane pe teren, forțele aliate rămase nu vor putea să securizeze zona. Marea Britanie are peste o mie de angajați ai Forțelor Armate desfășurate în Kabul.

Ministrul de Externe, James Cleverly, a declarat pentru BBC că guvernul va continua să facă lobby pe lângă SUA să prelungească termenul de retragere: ”Evident, cu cât avem mai mult timp, cu atât mai mulți oameni putem evacua și pentru asta facem presiuni.” Potrivit ambasadorul britanic în Afganistan, Sir Laurie Bristow, până acum Marea Britanie a evacuat șase mii de persoane. 

Într-un interviu acordat Sky News, talibanii au lansat un avertisment cu privire la întârzierea retragerii trupelor aliate. “Există o linie roșie. Președintele Biden a anunțat că la 31 august își va retrage toate forțele militare. Dacă  extind acest termen, înseamnă că prelungesc ocupația și nu este nevoie de asta. Dacă SUA sau Marea Britanie ar cere timp suplimentar pentru a continua evacuările, răspunsul ar fi NU. Vor exista consecințe. Va crea neîncredere între noi. Dacă intenționează să continue ocupația, va provoca o reacție”, a declarat Suhail Shaheen, purtătorul de cuvânt al talibanilor.

Între timp, scenele de disperare continuă pe aeroportul internațional din Kabul, unde mii de oamenii își riscă viața pentru a fugi de răzbunarea talibanilor. Însă purtătorul de cuvânt al acestora spune că este vorba de o migrație economică, nu de una politică. ”Vor să locuiască în țările occidentale și acesta este un fel de migrație economică, deoarece Afganistanul este o țară săracă și 70% dintre oamenii din Afganistan trăiesc sub limita sărăciei, așa că toată lumea vrea să se mute în țările occidentale pentru a avea o viață prosperă. Nu este vorba că sunt speriați”, a spus Shaheen.

Surse: BBC, Sky News

Foto: Vanlaeredavy | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday