Ghani a încercat să explice plecarea sa bruscă din Kabul și a declarat că a părăsit orașul la cererea echipei sale de securitate, care l-a avertizat că dacă rămâne acolo, există riscul “unei aceleiași lupte teribile de stradă, cu care orașul s-a confruntat în timpul Războiului Civil din anii 1990”. 

Părăsirea Kabulului a fost cea mai dificilă decizie din viața mea, dar am crezut că este singura cale de a evita conflictul armat și de a salva capitala și cei 6 milioane de cetățeni ai săi”, a mai spus Ghani. 

Ghani, fost oficial al Băncii Mondiale, care a devenit președinte după două alegeri disputate din cauza acuzațiilor de fraudă, a negat informațiile conform cărora a plecat din țară cu milioane de dolari în numerar, numindu-le “complet și categoric false”. 

Corupția este o ciumă care ne-a ologit țara timp de decenii, iar lupta împotriva corupției a fost obiectivul central al eforturilor mele ca președinte”, a mai susținut acesta, adăugând că el și soția sa născută în Liban au fost “meticuloși în gestionarea finanțelor personale”. 

Ghani și-a exprimat, totodată, aprecierea față de sacrificiile pe care afganii le-au făcut în ultimii 40 de ani de război din țara lor. “Cu profund regret s-a încheiat propriul meu capitol, într-o tragedie similară cu cea a predecesorilor mei – fără a asigura stabilitate și prosperitate. Cer iertare poporului afgan pentru că nu am reușit să îi ofer un final diferit”.

În declarația sa, Ghani nu a făcut deloc referire la guvernul taliban proaspăt instalat săptămâna aceasta, din care fac parte inclusiv persoane căutate internațional de FBI.

Sursă: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday