Presa internațională relatează că cel puțin trei persoane au fost ucise și alte zeci rănite, după ce talibanii au deschis focul, în Jalalabad, asupra protestatarilor care au schimbat steagul taliban cu cel afgan. “Am văzut pe rețelele de socializare filmări cu proteste cu sute, dacă nu chiar mii de oameni, pe străzi fluturând steagul național. Știm că au pus din nou steagul într-o piață importantă din Jalalabad și că au existat ciocniri cu talibanii”, a relatat Rob McBride de la Al Jazeera.

Babrak Amirzada, reporter al unei agenții locale de știri, a spus că el și un cameraman au fost bătuți de talibani în timp ce încercau să relateze despre proteste, potrivit agenției de știri The Associated Press.

BBC raportează că proteste au loc și în alte orașe afgane, respectiv Kunar și Khost, unde manifestanții flutură steaguri afgane. Analiștii consideră că este prea devreme pentru a spune dacă valul de proteste se va răspândi la nivel național, însă nu exclud acest lucru și spun că ”lucrurile se schimbă rapid și talibanii sunt tensionați”, după cum precizează jurnaliștii BBC.

De asemenea, ei susțin că au apărut videoclipuri ”neverificate” din Valea Panjshir cu o coloană uriașă de motociclete cu steaguri ale fostei Alianțe a Nordului. Aceștia sunt numiți ”armata de rezistență” a fostului vicepreședinte Amrullah Saleh, care s-a proclamat între timp președinte în funcție al Afganistanului. Oficialii de la ambasada afgană în Tadjikistan au postat deja poze cu Saleh, numindu-l drept președintele lor. Talibanii nu au comentat încă situația.

Între timp, potrivit unui oficial al NATO, 17 persoane au fost rănite într-o busculadă ce s-a produs la poarta aeroportului din Kabul, în timp ce țările occidentale au intensificat eforturile de evacuare a diplomaților lor și a altor persoane.

Surse alternative: BBC, Al Jazeera, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday