Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, a explicat într-o emisiune la Antena 3, că ROBOR-ul ar urca la 5%, 6% sau la 7% dacă Banca Naţională a României (BNR) ar interveni pe piaţa valutară şi ar vinde valută din rezerve, așa cum a solicitat PSD.

“Deci Guvernul nu a intervenit, dar a intervenit partidul de guvernământ. BNR se uită la această recomandare, are 36 de mld. de euro, și deci așa sună recomandarea de la PSD, cu aceste rezerve să rezolve problema. Cum poate BNR să folosească rezervă în această situația. Scoate în piața această valută, ar aceasta trebuie să se compenseze cumva (…) Deci venim cu valută în piaţă, scoatem leii de la investitori, pentru că investitorii care au lei acum şi-ar dori să scape de lei pentru că asta se întâmplă şi piaţa internaţională, vor să scape de titlurile româneşti, să le schimbe în valută. Sigur că acolo dacă se vând se şi cumpără pentru că nu poţi să vinzi fără să cumperi. Dacă nu se cumpără, atunci trebuie să le ţii în buzunar şi să aştepţi vremuri mai bune. Dar dacă se vând acum şi se cumpără s-a creat o tevatură şi s-a urcat sus, deprecierea a devenit mare. Ei bine, dacă Banca Naţională ar scoate prea multă valută în zilele astea când piaţa internaţională face presiune peste piaţa internă, ce s-ar întâmpla? Valută ar fi în exces, leii investitorilor de pe piaţă ar fi în deficit, dobânzile s-ar urca, ROBOR-ul s-ar duce peste 5 sau peste 6 sau peste 7. Intervenţia pe piaţa valutară este ca o operaţie pe creier. Nu poţi să operezi pe creier fără să te gândeşti la consecinţe”, a spus Adrian Vasilescu. 

Vasilescu a mai afirmat că deprecierea leului din ultima perioadă nu este cauzată de factori interni, ci de faptul că a intervenit piaţa internaţională, unde sunt miliarde de lei în circulaţie. Vasilescu a spus că pe piaţa valutară internaţională nu s-a depăşit cotaţia de 4,79 de lei pentru un euro. 

Reamintim că PSD a solicitat BNR să intervină pentru a ține sub control cursul: „BNR este „singura instituție abilitată să administreze controlat” cursul leu-euro: Dispune de rezerve de 36,8 miliarde euro, ce îi permit să țină sub control variațiile de curs”.

BNR a reacționat la solicitarea PSD. Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR, a respins vineri cererile PSD ca Banca Centrală să-și folosească rezerva pentru a susține leul: „Se vede că analiștii fără nume nu au lucrat niciodată cu piața de vreme ce fac asemenea recomandări”.

Cursul de schimb a atins vineri un nou maxim istoric. BNR a cotat moneda europeană la 4.7648 lei.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday