Purtătorul de cuvânt al Preşedintelui României, Mădălina Dobrovolschi, a susținut o declarație de presă, în care a criticat dur bugetul pentru 2019 adoptat de Parlament, subliniind faptul că, dacă PSD nu a făcut decât să își demonstreze iresponsabilitatea, PNL a obținut o victorie importantă în Parlament – majorarea alocațiilor. Purtătorul de cuvânt a declarat că președintele urmează să ia o decizie în privința bugetului, pe care o va anunța în zilele următoare. 

Principalele declarații:

„Au trecut 3 luni, subliniez, 3 luni de când PSD trebuia să prezinte public proiectul de buget pentru acest an!  Soluții pentru problemele reale ale cetățenilor. Președintele României, domnul Klaus Iohannis, atrage încă o dată atenția că bugetul de stat pentru anul 2019 nu este destinat dezvoltării și progresului României, ci bunăstării PSD.

Bugetul pentru anul 2019, croit din imaginația PSD pe baza unor cifre exagerat de optimiste, reprezintă o nouă dovadă a iresponsabilității și modului defectuos prin care social-democrații au decis să guverneze România. În pofida numeroaselor semnale de alarmă cu privire la sustenabilitate, PSD a mers înainte cu bugetul, așa cum a decis de fapt grupul restrâns de la vârful acestui partid, care are interese paralele cu cele ale românilor.

Bugetul de stat pentru anul 2019 face rabat de la cele mai elementare condiții de legalitate și procedură.

Întârzierea neexplicată nici până în prezent a bugetului denotă de fapt lipsa de soluții a Guvernului PSD, soluții pentru problemele reale ale cetățenilor. Un Guvern care și-a demonstrat în repetate rânduri limitele, un Guvern al imposturii, incompetenței, care a picat cu brio, iată, și acest test important – acela de a construi un buget credibil, sustenabil și la timp pentru nevoile românilor.

Mai grav, la baza elaborării sale nu au stat prioritățile României, ci nevoile PSD de a aloca banii publici în mod discreționar, în propriul beneficiu politic și pentru a asigura resurse pentru clientelă.

Însăilarea neprofesionistă trecută pe repede înainte de PSD prin Parlament, fără dezbateri reale, pune în pericol stabilitatea economică a României. Președintele Klaus Iohannis subliniază că bugetul votat de către coaliția majoritară este presărat cu estimări suprarealiste și, de fapt, nu ține cont de contextul economic. Taxele și impozitele majorate de PSD, dobânzile mai mari, prețurile care au crescut constant, reducând, de fapt, puterea de cumpărare, sunt elemente care arată că și în 2019 situația economică va fi mult sub așteptările pe care, de fapt, se bazează Guvernul.

Cifrele indică un buget de austeritate, cu finanțare de subzistență, cu nevoia de reorganizări și disponibilizări. Bugetul amputează investițiile la nivel local, față de anul precedent. Introduce prevederi din pix, lipsite de credibilitate în raport cu capacitatea scăzută a Guvernului, deja demonstrată, de absorbție de fonduri europene.

Dacă prin asumarea acestui buget al subdezvoltării, PSD nu a făcut decât să își demonstreze încă o dată iresponsabilitatea politică, Partidul Național Liberal a obținut o victorie importantă în Parlament pentru milioane de familii din România. Susținerea și adoptarea amendamentului PNL de majorare a alocațiilor pentru copii este o măsură necesară și mai mult decât binevenită, care, în mod condamnabil, să ne amintim, s-a lovit de opoziția fermă a Partidului Social Democrat.

Președintele subliniază că nicăieri în programul de guvernare nu sunt menționate creșterile enorme de fonduri. Programul de guvernare nu include transferarea unor servicii sociale din sarcina bugetelor locale, prin care resimt măsuri bugetare suplimentare, cu efectul sacrificării investițiilor indispensabile pentru calitatea vieții cetățenilor la nivelul comunităților locale.

În schimb, și în 2019 rămân acut subfinanțate sectoare cu adevărat prioritate, precum sănătatea, infrastructura. Din cauza propriei incompetențe, PSD a ajuns în pană de soluții. Este elocvent cazul bugetelor administrațiilor locale, pe seama cărora s-a realizat în acest an închiderea în ținta de deficit a bugetului național.

Președintele României avertizează că efectele sunt dintre cele mai grave, în condițiile în care ajung să fie puse sub semnul întrebării fondurile alocate persoanelor cu dizabilități. PSD dă dovadă de o indiferență crasă față de persoanele cu dizabilități, pe care le lasă în grija autorităților locale, dar nu se asigură că există fonduri necesare pentru aceste plăți.

Având în vedere toate aceste elemente, președintele urmează să ia o decizie în privința legii de bugetului, pe care o va anunța public în zilele următoare.

Iohannis a spus săptămâna trecută că bugetul pentru anul 2019, adoptat de Parlament, arată disprețul total al coaliției majoritare față de așteptările românilor.

Bugetul pentru 2019 a fost adoptat de Parlament la doar o săptămână după ce fusese aprobat în Guvern. Principala modificare adusă este creșterea alocației lunare de stat pentru copii.

Ieri, Guvernul a adoptat Ordonanța privind majorarea alocațiilor pentru copii, de la 1 martie. 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday