Președintele Klaus Iohannis a declarat că regretă profund tragedia de la Caracal, în care instituțiile nu au reușit să salveze viața celor două fete. „Instituțiile statului nu au reușit să își facă datoria, este o realitate sumbră care nu mai poate fi schimbată. Cei vinovați trebuie aspru sancționați”, a spus șeful statului.

„Guvernul ar trebui să se gândească dacă nu cumva e autorul moral al acestei tragedii. Călcarea în picioare a legilor justiției, a codurilor, a instituțiilor, a fost și este una dintre liniile directoare ale acestei majorități parlamentare. Am auzit apelurile doamnei premier de a nu politiza. Ar fi un demers onest dacă ar veni de la oameni onești”, a mai declarat Iohannis.

Președintele a mai cerut abrogarea modificărilor aduse Legilor Justiției: Au masacrat legi, au dat afară oameni competenți pentru a numi apropiați, au scăzut pedepsele pentru infractori și au subordonat justiția. Politizarea MAI este o realitate din păcate. Statul român a fost profund slăbit de guvernarea PSD. Efectele modificărilor legilor justiției trebuie reparate.

Principalele declarații ale lui Klaus Iohannis:

„Bună seara. Dragi români, încep declarația prin a-mi exprima regretul profund față de tragedia de la Caracal, unde instituțiile nu au reușit în urma unui lung șir de erori să salveze viețile tinerelor.

Sunt alături de familiile îndurerate și de românii care și-au manifestat solidaritatea. În aceste zile am comunicat constant cu autoritățile implicate.

Instituțiile statului român nu au reușit să își facă datoria de a proteja dreptul fundamental la viață. E o realitate sumbră care nu mai poate fi schimbată. Cei responsabili vor trebui aspru sancționați.

De la Interne, STS, toate instituțiile care vor fi găsite vinovate. Pedepsele, oricât de severe și binemeritate nu aduc viețile pierdute înapoi. E obligatoriu însă să identificăm mijloacele pentru a preveni repetarea unor astfel de tragedii.

Nu mă voi pronunța pe detaliile cazului până la finalizarea anchetei, vom discuta în CSAT. Nu ar fi trebuit să discutăm un asemenea caz în CSAT, resping abordarea politicianistă propusă de Guvern, care ar trebui să se gândească dacă nu cumva e autorul moral al tragediei.

Călcarea în picioare a legilor justiției, a codurilor, a instituțiilor, a fost și este una dintre liniile directoare ale acestei majorități parlamentare. Am auzit apelurile doamnei premier de a nu politiza. Ar fi un demers onest dacă ar veni de la oameni onești.

Atunci când vine de la cei care au masacrat legi, au dat afară oameni competenți pentru a numi apropiați, au scăzut pedepsele pentru infractori și au subordonat justiția, atunci când ei vorbesc de referendumuri legate de justiție, când fac apeluri, nu mai au nicio credibilitate.

Îndemnurile lor nu au nicio valoare. Politizarea MAI este o realitate din păcate. Există soluții. La CSAT voi cere premierului, ministrului justiției și de Interne să identifice soluții concrete, inclusiv de modificare a legilor și procedurilor.

S-a ajuns în situația în care cooperarea dintre polițiști și procurori se face deficitar, iar cel care suferă e cetățeanul român. Dacă autoritățile nu au instrumente clare, acest lucru trebuie rezolvat rapid.

Aceasta nu scuză și nu justifică atitudinea celor implicați. Legislația penală trebuie modificicată în interesul apărării drepturilor fundamentale, nu al apărării infractorilor. Voi cere ministrului Justiției să analizeze în ce măsură se impun modificări în legislația penală, percheziții.

Se impune o analizare și pentru infracțiunile de răpire și omor. Voi cere ministrului să analizeze și în ce măsură se impune modificarea competenței materiale a DIICOT după modelul celor occidentale.

La acest moment DIICOT anchetează doar omorurile comise de un grup organizat, nu și fapte de acest tip care au o gravitate la fel de mare. Sunt soluții punctuale cu care voi veni ca Guvernul să nu se mai plângă că nu știe ce are de făcut.

Le cer să uite de referendumuri absurde, să își asume răspunderea pentru că ei pot lua decizii. Societatea românească s-a trezit, e implicată și reacționează.

Problema reală este că dincolo de această criză statul român a fost profund slăbit de guvernarea PSD. Cea mai importantă zonă, legile justiției și toate prevederile pe care am încercat să le amân dar pe care nu am putut să le opresc. Multe au produs efecte ce trebuie reparate.

 

Potrivit unui anunț publicat pe site-ul oficial al Administrației Prezidențiale, președintele Klaus Iohannis va susține o declarație de presă la ora 20:00. Tema declarației nu a fost precizată punctual. Președintele spunea vineri că se declară „profund îngrijorat de tragedia petrecută la Caracal și revoltat de faptul că, din cauza unor disfuncționalități, autoritățile nu au reușit să salveze o adolescentă care și-a pierdut viața în condiții dramatice”. Totodată, el preciza că situația va fi discutată în CSAT.

Reamintim că suspectul Gheorghe Dincă a recunoscut că le-a ucis pe Alexandra Măceșanu (15 ani) și Luiza Melencu (18 ani). Alexandra Măceșanu a sunat joi la 112 și a încercat să relateze unde este ținută captivă. Polițiștii au intervenit după 19 ore de la apel și au dat vina pe Serviciul de Telecomunicații Speciale, spunând că ar fi localizat greșit apelul fetei, conform G4Media.

Serviciul de Telecomunicații Speciale a răspuns ulterior acuzațiilor, anunțând că ,,STS nu identifică locul telefonului și nici celula operatorului de telefonie prin care se efectuează apelul. Toate aceste informații sunt furnizate de către operatorul rețelei publice mobile de telefonie la inițierea apelului, sub forma unor sectoare de cerc și sunt disponibile la nivelul operatorilor și dispecerilor implicați în gestionarea cazului”.

Sâmbătă au avut loc manifestații la București și în mai multe orașe din țară. Oamenii s-au adunat pentru a protesta față de modul în care autoritățile au intervenit la Caracal și pentru aduce un omagiu victimelor.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday